Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 

Жерех

Жерех

Жерех (Aspius aspius) або шереспер. Він живе в Середній Європі (басейн Північного і Балтійського морів), в басейнах Чорного, Каспійського і Аральського морів. У Південному Каспії і Аральському морі представлений особливими підвидами. Другий вид цього роду (A. vorax) водиться в р. Тигр. Звичайний жерех мешкає переважно в рівнинних річках, рідше в озерах, при зарегулюванні річок зберігається в складі іхтіофауни великих водоймищ. У південних морях жерех веде напівпрохідний спосіб життя. У річках жерех харчується різною рибою, але найбільше уклейкою. Під час жора жерех робить такий шум, що його погоню за здобиччю прийнято називати «боєм». Він подібно блискавки врізається в стадо дрібниці, глушить жертву ударом сильного широкого хвоста, вистрибує з води й падає назад з великим шумом і бризками, повторюючи цей маневр кілька разів. Перелякана дрібниця то там, то тут вискакує з води, а він, розвернувшись вниз за течією, підхоплює оглушений жертву. За швидкість руху, здатність вискакувати з води і спосіб полювання жереха звуть конем, хватом, гінцем. Вистрибуючи, він розправляє широкі тверді промені хвостового і спинних плавників, за що його називають шереспером. «Бій» жереха можна спостерігати з берега, у районі перекатів і піщаних мілин, де легше зловити дрібну рибу. У річках жерех тримається поодинці. У дельті Волги жерех харчується переважно влітку, коли з полойной системи у величезній кількості скочується молодь вобли, ляща. Велика кількість корму в цей період дещо змінює поведінку і характер полювання жереха. Жерех тримається і полює значними групами, вибираючи зазвичай ділянки в місцях різких вигинів річки, де утворюються завихрення. Струмені течії дезорганізують зграї скачується молоді. Жерехи нападають групою, розбивають складну стрічку рухається молоди і в  стрімкому кидку захоплюють у великому числі розбігаються молодь. Під час харчування жереха поверхню води буває повиті брижами і сріблиться дрібними бризками від стрімких рухів жерехів і вистрибують з води мальків. Статевозрілим жерех стає на 4 — 5-му році. Ікру метає наприкінці квітня, у травні. Северокаспійскій жерех, жерех Південного Каспію, аральський жерех піднімаються на нерест у ріки. Аральський жерех відкладає ікру в Амудар'ї на кам'янистому і піщано-мулистому грунті, на швидкій течії. Плодючість аральського жереха 71,7-358,9 тис. ікринок. Протягом першого року життя він харчується переважно безхребетними. Промислове значення мають напівпрохідні підвиди. У Європі жерех — улюблений об'єкт спортивного рибальства з використанням спінінга. Жерех — самий буйний і в той же час обережний хижак річок. Зловити його легше на світанку, як тільки золотисто-рожеві промені сонця проб'ються крізь хвилі туману, гнані вітерцем, і на поверхні води з'являться перші. Сплески уклей, а за нею кинуться відпочилі за ніч жерех.

Зверніть увагу: Жерех, Жерех плоскоголовий, Мисливець, Гадюка, Білка Гамбійська, Собака єнотоподібна, Собака карельська ведмежа, Шартрез, Японський тер’єр, Собака ханаанський, Собака, Американський бульдог, Чукотська їздова собака, Павлиноглазка аргеміда, Акула довгокрила, Акула біла, Агама звичайна, Варани (сімейство), Білка мишача, Дінго
Рекламний блок
© 2010–2018 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів