Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 

Вовк червоний

Вовк червоний

Вовк червоний (Cuon alpinus) Це досить великий звір з довжиною тіла 76-103 см і хвоста — 28-48 см, масою — 14-21 кг. У його зовнішньому вигляді поєднуються ознаки вовка, лисиці та шакала. Подібному враженню сприяє густа довга шерсть, довгий пухнастий хвіст, порівняно вузька морда, великі вуха. Загальний тон забарвлення рудий, сильно змінюється в окремих особин і в різних частинах ареалу. Ця мінливість у поєднанні з широким розповсюдженням спричинили за собою опис цілого ряду локальних форм, які у свій час вважалися самостійними видами, а фактично є підвидами. Від інших родів родини собачих червоний вовк добре відрізняється зменшеним числом корінних зубів (їх по 2 в кожній половині щелепи) і великою кількістю сосків (6-7 пар). Червоний вовк у невеликій кількості зустрічається в горах Далекого Сходу, Західному Саяне, Середньої Азії. Основна частина ареалу припадає на гірничо-лісові області Центральної та Південної Азії, включаючи Індокитай, півострів Малакка, острови Суматра і Ява. Майже всюди червоний вовк живе переважно в горах, піднімаючись до альпійської зони. У південній частині ареалу він тяжіє до лісів. Нерідко здійснює сезонні перекочівлі, іноді з'являється в невластивих йому ландшафтах — лісостепу, степу і навіть в пустелях. Червоний вовк типовий хижак. Полює він переважно вдень, невтомно переслідуючи своїх жертв. Поза періодом розмноження він тримається зграями, часом налічують десятки особин. Очевидно, в такі групи об'єднується ряд сімей або тварини кількох поколінь. Харчуються вони переважно різними дикими копитними. Відомо також, що ці хижаки влітку регулярно їдять рослинну їжу. Біологія розмноження вивчена недостатньо. Червоні вовки — строгі моногами; їх самці беруть участь в охороні та вихованні молодняку. У зоопарках звірі спаровуються в січні — лютому; ощеняються у квітні (після 62-64-денний вагітності), приносячи по 5-9 дитинчат. В Індії молодих знаходять протягом цілого року, але частіше в січні — лютому. Новонароджені щенята покриті короткою темно-коричневої шерсткою. Зуби у них прорізаються на 14-й день. У шестимісячному віці щенята досягають маси дорослих. Притулками їм зазвичай служать міжгір'я скель, печери та ніші в схилах, так як червоні вовки майже ніколи не риють нір.

Зверніть увагу: Вовк червоний, Вовк, Югославська гонча, Екзотична короткошерста кішка, Махаон, Айну, Шіпперке, Шакал, Білка пальмова, Пелікан африканський, Суслик сірий, Дятел гострокрилий, Золота рибка: водяні очки, Гольян озерний, Агама деревна, Селкірк рекс, Суслик камяний, Квакша Географічна, Гадюка габонська, Жерех
Рекламний блок
© 2010–2017 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів