Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 

Вовк

Вовк

Вовк (Canis lupus) або вовк звичайний. Увесь зовнішній вигляд цього хижака свідчить про його потужність і відмінною пристосованості до невтомному бігу, переслідуванню та нападу на своїх жертв. За величиною досвідчений вовк більше великої вівчарки. Довжина тіла в середньому 105 — 160 см, хвоста — 35-50 см, висота в плечах 80-85 см і до 100 см. Маса зазвичай 32-50 кг. У літературі згадуються вовки, нібито мали масу понад 90 кг, однак серед багатьох сотень точно зважених вовків з різних частин світу не було жодного важче 79 кг. Забарвлення та розміри вовків схильні сильній індивідуальної та географічної мінливості. Тільки на території Росії водяться вовки майже 8-9 підвидів, ще більше їх в Північній Америці. Найбільші звірі живуть на Крайній Півночі, дрібні — на півдні. Перші забарвлені в дуже світлі тони, а взимку майже зовсім біліють. Лісовій зоні властиві вовки найбільш інтенсивно забарвлених підвидів, тоді як на півдні, в пустелях, їх змінюють звірі тьмяно-піщаної забарвлення. Вовк розповсюджений досить широко. Він зустрічається на Піренейському півострові, в Італії, Польщі, Скандинавії, Фінляндії, майже по всій території Росії, починаючи від ряду арктичних островів і узбережжя Північного Льодовитого океану до південних меж країни (виключаючи Крим) і аж до Тихого океану. На Сахаліні і Курильських островах вовк відсутній. В Азії він населяє Корейський півострів, частково Китай і півострів Індостан, Афганістан, Іран, Ірак, Аравійський півострів, знищений у  Японії. У Північній Америці вовк, колись поширений майже по всьому материку, тепер сильно винищений. Вовк відрізняється великою екологічною пластичністю. Він живе в найрізноманітніших ландшафтах, але віддає перевагу відкритим степу, напівпустелі, тундру, лісостеп, уникаючи суцільні лісові масиви. Тому причиною служить велика кількість корму, насамперед наявність диких та домашніх копитних тварин, а також умови полювання на них, особливо в  голодний, зимовий час, коли на розподіл і чисельність хижака вирішальний вплив надає глибина сніжного покриву. Справа в тому, що в рихлому, глибокому снігу в лісах вовк сильно провалюється і не може наздогнати лося чи оленя. Становище змінюється тільки весною, під час міцний настій, легко утримують хижаків, але ламаються під тягарем біжать копитних звірів. Полювання вовків у малосніжних відкритих просторах незрівнянно ефективніше, ніж у тайзі. Для вовків типовий сімейний спосіб життя. Пари у них утворюються на невизначено довгий ряд років, практично на все життя. Основу зграї становить виводок сеголетков з батьками, до яких можуть приєднатися торішній прибуток звірі і холості самці. У зграї лише зрідка буває більше 10-12 особин. Вовки досить прив'язані до раз обраним лігва і полюють в межах відомого, досить великого району. Якщо їх не переслідують, вони вперто дотримуються уподобаної місцевості. При цьому ділянки окремих сімей ізольовані один від одного, ніколи не налягають і суворо охороняються своїми господарями. Межі зайнятої території вовки позначають за допомогою сечових точок або випорожнення у певних, Добре помітних пунктах — на окремих купинах, кущах, біля дерев, стовпів і т. д. Цей «нюховий телефон» слугує важливим і точним засобом взаімоінформаціі звірів, запобігаючи зіткнення між господарями ділянки та прибульцями, а в період розмноження, навпаки, сприяючи зустрічі самців та самок. Лігвом вовкам служать зазвичай ті чи інші природні притулку — під вивернутими корінням дерев, серед Бурена, в нішах, на схилах ярів, в щілинах скель і т. п. Іноді вовки пристосовують нори борсуків, бабаків, песців та інших звірів, рідше риють їх самостійно. Своє житло хижаки розташовують у глухих, важкодоступних місцях, обов'язково недалеко від водоймищ, старанно його маскують і на підході до дотримуються всілякі запобіжні заходи, щоб не відкрити ворогам, де знаходиться потомство. На противагу цьому відомий ряд випадків, коли вовченят знаходили в зовсім несподіваних місцях: у старих скиртах соломи, залишених у полі; в  штабелях дров і снігозахисних щитів близько проїжджої дороги; на хлібному полі в 300 м від села; в коноплях в 10 ж від садиби. Характерно, що вовки ніколи не промишляють поблизу від свого житла, а на відстані 7-10 км і далі, що, звичайно, теж сприяє безпеці виводків. Після того як вовченята підростуть, звірі перестають користуватися постійним лігвом, а влаштовуються на відпочинок у різних, але надійних місцях. Вовк — типовий хижак, видобувний їжу самостійно, активним пошуком та переслідуванням жертв. Повсюдно основу харчування вовків складають копитні тварини: в тундрі — дикі та свійські північні олені; в лісовій зоні — лосі, олені, козулі, кабани, домашні вівці, корови, коні; в степах і пустелях — антилопи, домашні тварини. Поряд з великими тваринами в харчуванні вовків велику роль відіграють дрібні - зайці, ховрахи, мишоподібні гризуни, особливо в роки їх масового розмноження. У теплу пору року вовки ловлять безліч полівок, лемінгів та інших тваринок і на цій їжі добре відгодовуються до зими і навіть жиріють. Влітку вовки не втрачають нагоди з'їсти кладку яєць, пташенят, які сидять на гніздах або годуються на землі тетеруків, водоплавних та інших птахів. У районі скупчення линяють гусей і качок вовки також нерідко ловлять їх з великою спритністю. Часто хижаки добувають і свійських гусей. Здобиччю вовків часом стають лисиці, єнотовидні собаки, корсаки, а також домашні собаки, за якими вовки полюють спеціально, зухвало викрадаючи на сільських вулицях, прямо з двору і мало не на очах у мисливців. Зрідка голодні вовки відважуються нападати на сплячих у барлогу ведмедів. Вовкам властивий і канібалізм. Відомо багато випадків, коли вони розривали і з'їдали ослаблених звірів, поранених мисливцями або сильно постраждалих в міжусобній бійці в період гону. На відміну від деяких інших хижих звірів вовки часто повертаються до недоїденим залишкам власного видобутку, особливо в голодний час року. Не гребують вони трупами домашньої худоби, а на морських узбережжях — тушами тюленів та інших морських тварин, викинутими хвилями. У степах і пустелях звичайною їжею вовків є різноманітні плазуни, жуки та сарана (в роки масового виплоду). Вовки, особливо в південних районах, поїдають і деякі рослинні корми — різні ягоди, плоди конвалії, дикі та садові фрукти (падалицю), навіть гриби. В степах вони часто роблять набіги на баштани кавунів і динь, задовольняючи не стільки голод, скільки спрагу, бо потребують регулярного, рясному водопої. Вовк відомий своєю ненажерливістю. Дійсно, якщо він голодний, то здатний з'їсти до 10 кг м'яса. Однак у звичайних умовах добова норма дорослого звіра становить всього близько 2 кг, інше м'ясо він просто розтаскує і ховає про запас, з'їдаючи пізніше, що не завжди приймається до уваги і сприяє перебільшеним уявленням про ненажерливість вовка. З іншого боку, цей звір має дивну здатність голодувати, не втрачаючи при цьому життєвих сил. В Ямальського тундрі поранений вовк пролежав, не міняючи місця і не полюючи, тобто будучи голодним, 17 днів. Він сильно схуд, але повністю оправився від ран і втік, як здоровий. У процесі полювання вовків за великою дичиною особливо добре видно, наскільки це високорозвинені хижаки, який складністю відрізняється їхня поведінка. Навіть полюючи вдвох у літній час, вовки нерідко практикують поділ обов'язків, коли один стає загоничем, а інший ховається в засідці. Перший із них діє дуже обережно, поступово, методично направляючи намічену жертву до свого напарника. У зграї, що переслідує лося, оленя або сайгу, часто одні хижаки біжать по п'ятах жертви, а інші — навперейми або бояться не поспішаючи і, відпочивши, змінюють передових. При цьому хижаки виявляють разючу невтомність, нещадну наполегливість і рано чи пізно добиваються свого. Іноді вони заганяють ізюбра в скелі, «на відстій», і, оточивши, чекають, коли той, втомившись, спробує прорватися й втекти. Нарешті, вовки вміло виганяють козуль і оленів на слизький голий лід тайгових річок або ріжуть їх в глибокому, пухкому снігу або по насту. Однак в інших умовах хижаки не можуть наздогнати здорового оленя і після короткої погоні припиняють полювання. Гон буває взимку, в різних районах ареалу — з грудня по березень. У старих вовків гін зазвичай протікає в досить мирній обстановці, якщо тільки їх пара збереглася або якщо не з'явився інший, холостий самець. Близько молодих і одиночних старих вовчиць може збиратися група самців. Між ними виникають запеклі бійки, часом зі смертельним результатом для більш слабких, поки не утворюється пара. Цьому сприяє надлишок самців, часто спостерігається в популяціях вовків Євразії та Північної Америки. Вагітність триває від 62 до 75 днів. У виводку в середньому налічується 5-6 вовченят, зрідка до 14-15, а іноді всього 1-2. Вони народяться навесні, сліпими, із закритими вушними отворами, вкриті рідкісною бурої шерсткою. Прозрівають через 9-12 днів; в 3-тижневому віці починають виповзати з лігва; півтора місяця вигодовуються молоком, але ще до цього приймаються є  напівпереварену м'ясо, відригнуту самцем, який весь цей час постачає вовчицю і вовченят їжею. Ростуть вони швидко: за перші 4 місяці їх маса збільшується майже в 30 разів, але потім темп росту помітно падає. Поступово вовченята привчаються убивати дрібних тварин, яких їм приносять батьки, а потім вчаться справжньої полюванні. Хоча дорослі вовки досить уважно піклуються про своє потомство, тим не менш багато щенята гинуть в перший рік життя. Смертність вовченят в цей період може досягати 60-80%. За спостереженнями за канадськими тундровими вовками, у вихованні вовченят нерідко бере участь, крім батьків, що залишився неодруженим дорослий самець, мабуть, що складається з ними в кровній спорідненості. Вовчиці досягають статевої зрілості на другий рік життя, а самці тільки в  трирічному віці, та й то нерідко не знаходять собі пари. У природі вовки доживають максимум до 15-20 років, але вже в 10-12 років у них виявляються ознаки старості. Вовки активні переважно в нічні години, але іноді їх можна зустріти і вдень. Про свою присутність вони нерідко дають знати голосним виттям, що сильно відрізняються за своїм характером у запеклих самців, вовчиць та молодих, а також залежно від ситуації. Справа в тому, що за допомогою різного роду завивань вовки обмінюються інформацією про присутність видобутку, появі інших вовків, людей та інших важливих для них події. Досить різноманітні вирази морди вовків, пози і рухи тіла, положення хвоста, що відображає відмінності емоційного стану звірів і має першорядне значення для встановлення контактів між особинами або, навпаки, запобігання зіткненню. З аналізаторів у вовка найкраще розвинутий слух, дещо слабкіше — зір та нюх. Добре розвинена вища нервова діяльність поєднується у вовків з силою, спритністю, швидкістю бігу та іншими фізичними даними, сильно підвищують шанси цього хижака у боротьбі за існування. При необхідності вовк розвиває швидкість до 55-60 км / год, здатний робити переходи до 60-80 км за ніч, а в середньому за добу проходити (в лісовій зоні) більше 20 км. Спокійно йде або біжить вовк вражає легкістю рухів. Він ніби стелиться над, землею, не змінюючи алюру, долає великі відстані без тіні втоми. Якщо вовків пара або група, то вони йдуть один за одним, ступаючи суворо слід у слід, і лише на повороті або на місці відпочинку, де звірі розходяться, можна визначити їх кількість. Відбитки лап на землі дуже виразні, чим відрізняються від незрівнянно більш розпливчастих слідів великих собак. Вовк володіє не тільки швидкістю і невтомністю в русі, але і великою силою. Він без видимого праці може потягти в зубах вівцю, несучи її перед собою або закинувши на спину. У тундрі, а також у горах вовки роблять сезонні кочівлі слідом за стадами диких та домашніх копитних тварин. Іноді спостерігається помітне збільшення чисельності хижаків в якій-небудь місцевості внаслідок різкого погіршення умов існування по сусідству.

Зверніть увагу: Вовк червоний, Вовк, Золота рибка: шубункин, Квакша Гельд, Пітон аметистовий, Яблучна плодожерка, Іспанська подвигу, Білка Гамбійська, Шагія, Алапахский чистокровний бульдог, Ельф, Шнуровий пудель, Суслик сірий, Терпуг зубатий, Агама Кавказька, Жаба очеретна, Білка мишача, Дінго, Вольфартова муха, Восьминіг Дофлейна
Рекламний блок
© 2010–2017 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів