Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 
Головна сторінка / Літера «В» / Верблюд двогорбий

Верблюд двогорбий

Верблюд двогорбий

Верблюд двогорбий (Camelus bactrianus) велика тварина з довгою шиєю і двома жировими горбами на спині. Довжина тіла 250 -360 см, висота — 180-210 см, хвіст -50-58 см, маса -450-690 кг. Про існування дикого двогорбого верблюда в пустелях Центральної Азії було відомо давно, але європейські вчені все ж сумнівалися в існуванні диких верблюдів. Вперше в 1878 р. привіз шкури і скелети дикого верблюда Н. М. Пржевальський, неодноразово спостерігав їх у пустелі Кумтаг на схід від озера Лоб-нор. Кілька десятиліть про дикому верблюді не було відомо, і припускали, що він зник. Проте в 1943 р. знову були знайдені дикі верблюди. Через кілька років у тому ж районі монгольськими операторами були вперше зроблені малюнок і знятий короткий кінофільм про дикий верблюді. В даний час дикий двогорбий верблюд живе в Заалтайской Гобі (Монголія). Можливо, що ще одна ділянка ареалу знаходиться південніше, в районі озера Лобнор (Китай). Колись хаптагаі, як по-монгольські називаються дикі верблюди, були поширені широко по Гобі і на захід доходили до Середньої Азії і Казахстану, звідки їх рештки відомі з кухонних покидьків 1500-1000 рр.. до н. е.. Зараз близько 300 диких верблюдів мешкає влітку у найглухіших куточках чагарникових пустель, вважаючи за краще широкі долини і мелкосопочник. Взимку вони откочевивают на 300-600 км на південь і тримаються частіше в горах, захищають їх від вітру, або по сухих водотоках. Якщо оазиси з різнолистний тополею не зайняті людиною, зиму і особливо осінь верблюди проводять біля них. Хаптагаі годуються головним чином чагарниковими і напівчагарникові солянками, люблять цибуля, плоскуха, парнолістнік з його соковитими великими листям, поїдають ефедру і молоді пагони саксаулу, а восени в оазисах охоче їдять листя тополі й очерет. Незважаючи на велику витривалість, дикі верблюди в даний час більше всього страждають від малого числа водопоїв, так як людина, освоюючи пустелю, в першу чергу займає відкриті джерела. Це ж стало основною причиною скорочення ареалу дикого верблюда в минулому. Для диких верблюдів характерні широкі кочівлі протягом доби навіть при великій кількості корму, в останньому випадку великі переходи пов'язані з водопоями. Так, спостереження А. Г. Баннікова за одним з табунів показали, що верблюди за день проходять щонайменше 80-90 км. Більшу частину ночі і полуденний час хаптагаі відпочивають, вибираючи для лежання такири або рівну ділянку де-небудь у самотнього кущика. Верблюди визначено уникають лягати в густих чагарникових заростях, у вузьких глибоких водотоках, між каменів, в горбистих пісках і інших місцях, звідки погано видна навколишня місцевість і де до сплячим тваринам легко підкрастися непоміченими. Найбільш активні верблюди в ранкові і вечірні години. Потривожені хаптагаі завжди йдуть, не зупиняючись, на десятки кілометрів. У верблюдів дуже гострий зір, і, як показали спостереження, вони помічають що рухається більше ніж за 1000 м. Побачивши людину або машину, вони перестають пастися і, витягнувши шиї, напружено дивляться у бік небезпеки. Зазвичай верблюди тримаються табунами по 5-9 голів. Такий табун складається з самок і молодих. Очолює табун дорослий самець. Нерідко самці зустрічаються і поодинці. Самки верблюда стають статевозрілими в 3 роки. Самці беруть участь у розмноженні, мабуть, не раніше 5-річного віку. Гон у верблюдів буває в січні — лютому. У цей період між самцями бувають бійки, іноді вкрай запеклі. Шиями самці тиснуть один на одного, намагаючись звалити супротивника. Рідше вони гризуть один одного, наносять удари головою і передніми ногами. У період гону в пошуках самок дикі верблюди іноді нападають на табуни домашніх верблюдів, вбивають самців і викрадають самок. Вагітність у верблюда триває близько 13 місяців (365-440 днів), так що самки приносять потомство через рік. Самка народжує стоячи, завжди одного верблюда. Домашня верблюдиця годує дитинча молоком більше року, даючи за добу 4-5 л молока. Верблюже молоко містить 6,4 відсотка жиру. Дикий верблюд, що представляє виняткову наукову цінність, підлягають охороні. Домашній двогорбий верблюд, що отримав також назву бактріан, за ім'ям стародавнього держави Середньої Азії — Бактрії, мало відрізняється від дикого. У домашніх верблюдів більше горби, ширше ступня і добре розвинені мозолі на колінах передніх ніг. Крім того, пропорції черепа домашніх і диких мають невеликі, але стійкі відмінності. Нарешті, забарвлення шерсті домашніх верблюдів досить мінлива — від світлої, піщано-жовтої до темно-коричневої, в той час як дикі мають постійну червонувато-коричнево-піщану забарвлення. Двогорбий верблюд одомашнений давно, в усякому випадку більш ніж за 1000 років до н. е.. Як стійке до низьких температур тварина, він отримав найбільш широке поширення в Монголії, Північному Китаї та Казахстані. Розрізняють декілька порід домашніх двогорбих верблюдів, наприклад калмицькі, казахські, монгольські та і.

Зверніть увагу: Верблюд двогорбий, Верблюд одногорбий, Золота рибка: звіздар, Суслик жовтий, Швейцарські гончі, Махаон, Собака ханаанський, Ластівка міська, Терпуг однолінійний, Акула мако, Агама туркенстанська, Сноу шу (Білосніжка), Камбала жовта, Собака ісландська, Пітон чорноголовий, Золота рибка: шубункин, Чау-Чау, Собака мексиканська гола, Штіхельхаар, Кабан
Рекламний блок
© 2010–2018 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів