Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 
Головна сторінка / Літера «В» / Восьминіг Дофлейна

Восьминіг Дофлейна

Восьминіг Дофлейна

Восьминіг Дофлейна (Octopus dofleini) Його можна вважати одним з найбільш вивчених видів восьминогів. Цей восьминіг мешкає в північній частині Тихого океану. Він звичайний біля берегів Японії, в морях Далекого Сходу, біля берегів Америки від затоки Брістоль до Каліфорнії; досягає довжини 3-5 м і маси 25 кг. Одного разу був зафіксований рекорд-спійманий восьминіг мав у розмаху рук 9,6 м і масу 272 кг! Octopus dofleini живе в прибережних водах на невеликій глибині, не опускаючись глибше 100-300 м. Віддає перевагу триматися на ділянках кам'янистого дна. Світлий час доби проводить «вдома» — у всіляких укриттях, якими служать підводні печери, розщілини скель, нагромадження каменів. Маленькі восьминоги, масою не більше 2 кг, тримаються на невеликій глибині. Молоді і незрілі восьминоги здійснюють сезонні міграції — навесні і восени переміщуються в морістее райони, а потім повертаються назад. Подорожують вони вплав і «пішки» — на руках по дну океану, зі швидкістю 4 км в день. Харчуються восьминоги крабами і двостулковими молюсками, а також креветками, голотурій, рибами і навіть власними меншими побратимами. Дозрівають і приступають до розмноження восьминоги Дофлейна не раніше, ніж досягнуть трьох-, а іноді п'яти-шести річного віку. У самця видозмінюється права рука третьої пари, перетворюючись на гектокотіль. У зрілого самця в сперматофорном мішку з'являється 8-10 сперматофором, кожен довжиною близько 1 м. Копуляція відбувається на глибині 20-100 м. У цей час самець буває дуже збуджений і агресивний по відношенню до прибульців, в тому числі аквалангістам. При копуляції самець за допомогою гектокотіля переносить у мантійну порожнину самки 1 або 2 сперматофори і впроваджує їх у її яйцепроводи, де вони і залишаються до відкладання яєць. Самка при цьому, як правило, ще незріла, і відкладання яєць відбувається пізніше — приблизно через 40 днів після копуляції. Маленькі (довжиною 8 мм), схожі на рисові зернятка яйця, упаковані в слизові шнури, самка прикріплює до стелі своєї нори. У середньому самка відкладає 50 тис. яєць. Личинки вилуплюються через 160 днів після відкладання або навіть пізніше. Самки охороняють кладки і доглядають за ними. І самки, і самці після копуляції не харчуються і гинуть. З'явилися на світ личинки розміром 3-4 мм піднімаються до поверхні, де і живуть 1 або 2 місяці, харчуючись копепод та іншими планктонними організмами. Після цього молоді восьминоги, розміром близько 50 мм, опускаються на дно і стають з цього моменту бентофагів. Тут вони швидко ростуть. До першого року життя їх маса становить 130 г, до другого збільшується до 1-2 кг, а до третього — до 10 кг. Під час пелагічної фази життя восьминогів їх поїдають різні пелагічні риби, птиці, а на дні вони стають жертвами морських ссавців, таких, як калани, сивучи, нерпи, а також своїх більших родичів. Тільки найбільші восьминоги, які досягли розмірів 3 м, виявляються нікому «не по зубах». Але тим не менш і в цих гігантів нерідкі шрами і покалічені руки — свідоцтва жорстоких сутичок. Найімовірніше, ці каліцтва восьминоги отримують при бійках зі своїми побратимами. У донних восьминогів дуже сильно розвинене почуття «дому», і між ними постійно відбуваються сутички. Більші восьминоги зазвичай перемагають. При бійці восьминоги спочатку «міряються руками», прикладаючи їх одна до іншої, присоска до присоску, майже по всій довжині. Мабуть, таким чином восьминоги визначають свої відносні розміри, на підставі чого і встановлюється ієрархія.

Зверніть увагу: Восьминіг, Восьминіг Дофлейна, Собака фараонова, Дятел мідний, Пітон тигровий, Суслик Франкліна, Варан Нільський, Олень андський, Уральський рекс, Собака, Акула довгокрила, Дятел рудий, Пітон ромбічний, Пітта ангольська, Cфінкс, Терпуг японський, Ентельбух-зенненхунд, Сова печерна, Гольян Амурський, Терпуг плямистий
Рекламний блок
© 2010–2017 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів