Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 

Варан сірий

Варан сірий

Варан сірий (Varanus griseus) або пустельний, широко поширений в Північній Африці і Південно-Західної Азії на схід до Північно-Західного Пакистану і Белуджистана, а також у республіках Середньої Азії і в Південному Казахстані. Єдиний вид мешкав в межах СРСР. Від усіх інших представників сімейства він відрізняється круглою у  поперечному перерізі хвостом, позбавленим зверху характерного для інших видів вузького поздовжнього кіля. Ніздрі його у вигляді косих щілин розташовані ближче до переднього краю ока, ніж до кінця морди, що також відрізняє цю ящірку від більшості інших варанів. Зверху вона сірувато-або червонувато-коричневого кольору з численними темними цяточками й  цятками, серед яких поперек спини і хвоста з рівними інтервалами розташовані бурі поперечні смуги. У  довжину тварина досягає 160 см разом з хвостом, при вазі до 2,5 кг, будучи, таким чином, найбільшою з мешкають в країні колишнього СРСР ящірок. У Середній Азії сірий варан живе в піщаних пустелях, дотримуючись більш-менш закріплених пісків, але зустрічається також в кам'янистих передгір'ях, в тугайних лісах і у  обривів по берегах річок. Притулками йому служать нори різних гризунів — ховрахів і великих піщанок, які він спеціально розширює і поглиблює. Довжина нори досягає 2-2,5 м і закінчується розширюється камерою до 0,5 м завдовжки і 10 — 12 см шириною. Нерідко варани самостійно самі собі викопують нори завдовжки до 4 м і більше. Рухи сірого варана швидкі. Він біжить зі швидкістю 100-120 м в хвилину, високо піднявши тіло на розчепірених ногах і не торкаючись хвостом землі. Однак з подібною швидкістю тварина може рухатися лише короткий час, і людина легко може наздогнати цю ящірку. Варани підіймаються на невисокі дерева і чагарники і можуть зістрибувати з висоти до півметра. При зустрічі з людиною варан сильно роздуває тіло, від чого воно стає широким і плоским, голосно сичить, висовує язик, і, широко розкриваючи пащу, намагається вкусити. Він з силою б'є хвостом направо і наліво, не дозволяючи взяти себе в руки. Укуси його досить болючі, причому великі ящірки в стані перекусити людині палець. Харчується сірий варан різноманітною тваринною їжею: поїдає комах, скорпіонів, фаланг, ящірок, змій (у тому числі і отруйних), молодих черепах, птахів, гризунів, а навесні також пташині і черепашачі яйця. У пошуках їжі варан щодня робить великі переходи, відходячи від притулку до півкілометра. Він ходить зазвичай по одному маршруту, обстежуючи зустрічні колонії піщанок, нори черепах, гнізда птахів, і часто ночує там, де його застане темрява. Статева зрілість настає у цього виду, мабуть, не раніше третього року життя, при досягненні 60-80 см в довжину. У Середній Азії спарювання відбувається в травні, і вже в першій половині червня самки відкладають яйця, закопуючи їх глибоко в пісок або залишаючи в глибині нір. Молоді самки відкладають по 8-15, а більш старі — до 23 яєць, що досягають 45-55 мм в довжину і 28-34 мм завширшки при вазі до 15 р. Молоді виходять з яєць через 3-3,5 місяця, у вересні. У Середній Азії та Казахстані сірі варани проводять зиму в сплячці, в глибині нір, закриваючи вхідний отвір земляною пробкою. З ворогів сірого варана, мабуть, найбільш небезпечний людина, ще недавно винищують тисячі цих ящірок заради їхньої шкіри, придатної для виготовлення галантерейних виробів та взуття. В окремі роки в Середній Азії та Казахстані добувалося до 20 тис. шкур варанів, і не дивно, що в ряді місць він був майже повністю знищений. В даний час винищення варанів заборонено законом.

Зверніть увагу: Варан безвухий калімантійський, Варан гігантський, Варан сірий, Варани (сімейство), Варан смугастий, Варан бенгальський, Варан Нільський, Варан Нільський, Турецький ван, Ластівка міська, Саблезуб, Ластівка сільська, Гольян озерний, Акула синя, Алапахский чистокровний бульдог, Сибірська кішка, Швейцарські гончі, Сова печерна, Австрійська гонча, Дінго
Рекламний блок
© 2010–2017 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів