Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 

Удав

Удав

Удав (Constrictor constrictor) ефектно забарвлена змія завдовжки 2-3 м (до 5,5 м). Основний світло-бурий, червонуватий або кавовий фон спини покритий широкими темно-бурими перехопленнями з яскравими жовтими плямами всередині, а з  боків йдуть ромбовидні темні плями, облямовані світлим обідком і з  жовтою плямою всередині. Втім, малюнок на тілі удава настільки різноманітний, що можна описати і ряд інших його варіантів. На сонці луска удава виблискує сильним металевим відблиском, хвилясті і переливаються при русі змії. Область розповсюдження звичайного удава дуже широка — від Мексики через всю тропічну та екваторіальну Америку аж до центральних районів Аргентини. На цій великій території удав утворює близько 6 підвидів, настільки добре помітних і за зовнішністю та з біології, що раніше деякі з них вважалися самостійними видами. Номінальний підвид (С. с. Constrictor) живе в лісах Бразилії, на сході Перу і  Колумбії, Венесуели, Суринаму, Гайани і Гвіани; імператорський удав (С. с. Imperator) — в Перу, Еквадорі, Колумбії, у всіх країнах Центральної Америки і в Мексиці аргентинський удав (С. с. occidentalis) — у сухих степах Північної Аргентини. Спосіб життя звичайного удава в різних частинах його ареалу дуже різний. Бразильський підвид мешкає в густих лісах, охоче лазить по деревах і зустрічається нерідко по берегах річок і струмків, але в воду не йде, вважаючи за краще здобувати їжу — дрібних ссавців, ящірок, птахів — на суші. Це, можливо, викликане конкуренцією з живе в цих же районах анакондою, яка полює у водоймах і прибережній смузі. Імператорський удав водиться як у лісах, так і серед чагарників чагарників, в сухих місцях, причому заходить в середні поясу гір. Аргентинський удав зовсім не пов’язаний ні з деревною рослинністю, ні з водою, він населяє посушливі відкриті ландшафти. Звичайний удав не уникає також і освоєних земель, часто зустрічаючись поблизу людського житла, де полює на гризунів і ящірок. У деяких районах він навіть майже «одомашнені» — місцеві жителі тримають удавів в будинках і коморах, і ті справно ловлять щурів і мишей. Харчовий раціон удавів дуже різноманітний — ящірки, гризуни (агути, пака, сумчасті опосуми), птиці (качки, голуби) і багато інші дрібні тварини. На острові Тринідад звичайний удав обрав об’єктом полювання завезених туди мангустів, і на нього покладають великі надії в цьому відношенні, оскільки чинене мангустами шкода значно перевищив очікувану від них користь. У період розмноження, що настає в різний час у кожного підвиду, звичайний удав приносить від 15 до 64 живих дитинчат довжиною по півметра кожен. За два роки вони виростають до 2-3 м в довжину і стають статевозрілими. При вмісті в неволі звичайний удав охоче поїдає мишей, щурів, голубів і курей. Молоді удави добре приручаються, дорослі змії нерідко бувають злісними, шиплять і кусають людину при необережному поводженні. Удави живуть в неволі близько десяти років, але іноді й значно довше — до 23 років.

Зверніть увагу: Удав, Удав каліфорнійський, Акула довгокрила, Гольян-красавка, Сибірська кішка, Ердельтер’єр, Собака мексиканська гола, Соукок, Екзотична короткошерста кішка, Варан смугастий, Пітон чорноголовий, Естонська гонча, Ластівка скеляста, Павук водяний, Золота рибка: водяні очки, Пітон зелений, Адмірал, Анаконда південна, Швейцарські гончі, Сова печерна
Рекламний блок
© 2010–2017 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів