Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 

Органи почуттів собак

Організм собак забезпечений пятьма органами чуття (аналізаторами): зору, слуху, нюху, смаку, дотику.

Орган зору включає в себе очне яблуко з захисними пристосуваннями (верхні і нижні повіки, слізний апарат, мязи, залози та ін.)

Очне яблуко складається з стінки, покритої трьома оболонками (зовнішньої, середньої, внутрішньої), і заломлюючої середовища (кришталик, склоподібне тіло, заломлююча рідина). Світловий потік впливає на внутрішню оболонку як подразник, нервовий процес збудження передається по зоровому нерву в потиличну частку кори півкуль головного мозку.

Зір собак має специфічними особливостями. Зір у собак не стереоскопічне (вони не можуть бачити обєкт одночасно двома очима) і не багатобарвне. Форму предмета вони розрізняють добре. Рух собака розпізнає на відстані більше 300 метрів.

Орган слуху включає в себе зовнішнє, середнє і внутрішнє вухо. Собаки мають досить широким діапазоном звукового сприйняття і в тому числі — в ультразвуковому регістрі. Тому сучасні дресирувальники використовують для подачі сигналів тварині ультразвукові свистки.

Орган нюху представляє собою область, розташований в глибині носової порожнини. Її поверхня вистелена нюховим епітелієм, клітини якого є початком нюхових нервів. За ним порушення передається в головний мозок.

Нюх собаки розвинене в 11 500 разів сильніше, ніж у людини. Нюх знаходиться в прямому звязку від індивідуальної натренованості тварини. При тривалій роботі за одними й тими ж пахучим речовин настає притуплення нюху. Але якщо собаці дати відпочинок, то чутливість до таких пахучим речовинам знову відновлюється.

Орган смаку складається з особливих смакових сосочків, розташованих на зовнішній поверхні язика. Потрапляючи на них, різні речовини дратують нервові закінчення, що знаходяться в  них, і виниклі нервові порушення по смаковому нерву передаються в кору великих півкуль, де формується відчуття основного смаку — солодкого, гіркого, солоного, кислого або їх комбінацій.

Орган дотику (шкірний аналізатор) виконує функцію дотику завдяки розташованим в його товщі чутливим нервовим закінченням. Вони здатні сприймати дотик, тиск, тепло, холод, біль. Виник нервове збудження передається по відповідних каналах спершу в спинний мозок, і потім — до відповідного центру в корі головного мозку.

Рекламний блок
© 2010–2021 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів