Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 
Головна сторінка / Цікаві статті / Ці дивовижні хижаки / Акула навчилася розмножуватися без самця

Акула навчилася розмножуватися без самця

За роки самотності акула навчилася розмножуватися без самця. За роки самотності акула навчилася розмножуватися без самца. Мужчіни не потрібні. Самка зебровой акули, на кілька років позбавлена ​​будь-яких контактів з самцем, навчилася розмножуватися самостійно.

Особь Stegostoma fasciatum по імені Леоні познайомилася зі своїм партнером в 1999 році в акваріумі в Таунсвилле, Австралія.За кілька років вони справили на світло більше 20 нащадків, але в 2012 році чоловіка і батька відселили в інший резервуар.

З тих пір Леоні ніяк не контактувала з самцями, передає New Scientist. Однак, на початку 2016 року раптом народила трьох маленьких акулят.Заінтригована дослідниця Крістін Даджен з Університету Квінсленда в Брісбені, Австралія, і її колеги зайнялися пошуком відповідей.

Вони припускали, що Леоні могла зберігати сперму свого колишнього партнера і використовувати її для запліднення. Але генетичне тестування показало у дітей наявність лише материнської ДНК, що говорить про те, що зачаття було «непорочним».

Деякі види хребетних мають здатність безстатевого відтворення, навіть якщо вони зазвичай розмножуються статевим шляхом. До таких належать деякі акули, індички, комодські варани, змії і скати. Однак у більшості з цих видів безстатеве розмноження практикують самки, у яких ніколи не було самців.

Самки, що розмножуються самостійно за допомогою запліднення полярних тілець, народжують тільки інших самок.Такий механізм хоча і зручний, в еволюційному сенсі не дуже вигідний — він зменшує генетичну різноманітність і знижує здатність до пристосування.

Однак у важкі періоди, коли самців з якихось причин не вистачає, такий спосіб дозволяє підтримувати існування популяції до тих пір, поки самці чи не зявляться знову.

Рекламний блок
© 2010–2019 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів