Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 

Їх лишилось небагато

Землерийки Сан-Томе.

Ці тварини відомі так само, як білозубки. Вони живуть на острові Сан-Томе і практично повністю зникли. І в даному випадку винні люди. Вони настільки змінили природні умови життя тварин, що тим просто нікуди подітися. Землерийки мають довжину близько 9 сантиметрів, у них невеликі животики і білі зубки. Їх популяція настільки стрімко скорочується, що на думку вчених через 10 років таких землерийок на планеті не залишиться зовсім. Інша причина зникнення білозубок — завезені людиною на острів щури, мавпи і здичавілі свині.

Окапі.

Чим насправді є окапі? Жирафом? Зеброю? Або їх поміссю зерафом? Насправді цей вид єдиний у своєму роді. Тварина досить давня, про неї згадувалося ще в письменах давніх єгиптян. Ще сто років тому в Європі і Африці побутувала легенда про загадкового африканському єдинорога. Сьогодні прийнята версія, що за цю тварину брали окапі. Своєю статурою вона більше схожа на кінських, тим більше кінцівки пофарбовані в смужки, як і у зебри. Шерсть у тварин коричневого кольору з червонуватими відтінками. При цьому ноги і шия довгі, але не настільки, як у жирафа. Окапі зустрічаються лише на території одної держави — Демократичної республіки Конго. Вони проживають в густих тропічних лісах. Точно підрахувати чисельність окапі неможливо, адже вони досить боязливі і цураються людини. Однак вирубка лісів і громадянська війна в країні призвели вид на грань вимирання. Вважається, що тварин на волі залишилося від 10 до 20 тисяч.

Долгопяти.

Долгопятів можна знайти на островах Південно-Східної Азії. Популяція поширена в Таїланді, Камбоджі, Індонезії та Філіппінах. Проте не варто вважати, що ці невеликі примати зустрічаються у великих кількостях. Основна їх маса зосереджена на Борнео, а в інших місцях вони в мізерній кількості. Зростання цих рідкісних приматів складає всього від 9 до 16 сантиметрів. При цьому їх задні ноги вдвічі довші тулуба. У долгопятів унікальні очі, які розміром з їх же мозок. Цікаво, що ці малюки мясоїдні істоти. Вони вбивають дрібних птахів, комах, ящірок, летючих мишей і змій. Дрібні звірки дуже стрибучі. Вони стрімко накидаються на свою жертву і гострими зубами прокушують їй череп. Живуть долгопяти в густому листі, виходячи на полювання вночі. Але популяція долгопятів перебуває у вкрай жалюгідному стані. Людина ж мало може вплинути на цю ситуацію, так як в неволі долгопяти не розмножуються.

Рекламний блок
© 2010–2020 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів