Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 

Шакал

Шакал

Шакал (Canis aureus) азіатський чи звичайний, даний вид найбільш широко поширений і вивчений. У деяких місцевостях Росії його звуть чекалкой. За зовнішнім виглядом шакал схожий на дрібного вовка або койота. Довжина тіла у нього 71-85 см, хвоста — 20-36 см, висота в плечах 45-50 см, маса від 7 до 13 кг. Забарвлення шерсті взимку палева, брудно-жовта, з помітним рудим і чорним відтінками; хвіст рудо-буре, з чорним кінцем. Шакал поширений від Центральної Африки через Близький Схід, Південно-Східну Європу, Середню Азію аж до Індостану. У межах колишнього СРСР він мешкає на Кавказі, в Середній Азії, іноді з'являється в Молдові. Шакал воліє густі зарості чагарників і очерету на рівнинах, біля річок, озер і морів. Рідше він зустрічається в передгір'ях, не піднімаючись вище 1000 м над рівнем моря; дуже часто живе поблизу населених пунктів. Як притулки зазвичай використовує різні природні ніші і поглиблення, ущелини серед каміння, іноді нори борсуків, дикобразів, лисиць, зрідка риє їх самостійно. Відомий випадок, коли шакал оселився під житловим будинком. До притулкам його зазвичай ведуть добре помітні стежки. Харчується шакал найрізноманітнішої їжею, переважно дрібними звірами і птахами, а  також ящірками, зміями, жабами, снулой рибою, сараною, жуками, іншими комахами, равликами і т. п. Важливу роль у його живленні грають падло, залишки видобутку великих хижаків, всілякі покидьки. Шакал їсть багато плодів і ягід, у тому числі виноград, кавуни, дині, цибулини рослин, коріння дикого цукрового очерету. У Таджикистані восени і взимку він харчується переважно плодами лоха. Живучи близько сіл, іноді тягає курей. У суворі зими, коли замерзають водойми, шакал в безлічі винищує зимуючих водоплавних птахів і акліматизованих нутрій. Пари утворюються на все життя, і самець бере діяльну участь в пристрої нори і вихованні виводка. Тічка у шакалів, спостерігається з кінця січня до лютого і навіть до березня. Гон схожий на описаний для вовка. Вагітність триває 60-63 дні. Молоді народжуються з кінця березня до кінця травня. Їх зазвичай буває 4-6, зрідка до 8. Самка годує дитинчат молоком 2-3 місяці, але вже в 2-3-не-окремому віці починає підгодовувати відрижкою. Восени молоді стають самостійними і полюють поодинці або по 2-4. Статевої зрілості самки досягають приблизно через рік, а самці — через два. Тривалість життя навряд чи перевищує 12-14 років. Шакал дуже спритний, можна навіть сказати, нахабний хижак. Остання властивість особливо характерно для тих звірів, які живуть біля населених пунктів і постійно стикаються з людьми. Він діяльний переважно в нічні години, але нерідко і вдень. Перед виходом на полювання шакал видає гучний виття, схожий на високий, Скуляни крик, який відразу ж підхоплюють всі інші особини, що знаходяться поблизу. Вони починають завивати і в інших випадках, наприклад при дзвоні дзвонів, звуці сирени і т. д. Полюють шакали частіше поодинці, парами, зрідка невеликими групами. Вони вправно підкрадаються до жертви і вмить її схоплюють, а промишляючи удвох, женуть видобуток один на одного. Мисливський пошук шакал веде, труся дрібної підтюпцем, часто зупиняючись, щоб принюхатися і прислухатися. Там, де є великі хижаки, шакали слідують за ними, з тим щоб скористатися залишками їх видобутку. Шакали — осілі звірі й не роблять сезонних міграцій, але іноді йдуть далеко від постійного місця перебування в пошуках поживи і з'являються в  районах, де був масовий падіж худоби або диких копитних. Шакалів далеко не всюди можна вважати шкідливими, враховуючи їх санітарну функцію в природі. Лише в інтенсивних мисливських господарствах, зокрема в нутрієву і  ондатрових, а також на зимівлях пернатої дичини вони можуть бути нетерпимі. Доводиться враховувати і те, що шакали іноді є джерелами небезпечних захворювань — сказу і чуми м'ясоїдних. Значення їх у хутровому господарстві мізерно, так як шкіра груба і не має великої цінності. Не тільки щенята, а й дорослі шакали добре приручаються. Недарма в далекому минулому вони, ймовірно, дали початок деяким примітивним породам домашніх соба.

Зверніть увагу: Шакал, Шнуровий пудель, Білка, Петербурзький сфінкс, Верблюд одногорбий, Саблезуб, Вольфартова муха, Південноросійська вівчарка, Адмірал, Сноу шу (Білосніжка), Чіто, Дятел золотий, Собака піренейська гірська, Серенгеті, Золота рибка: чорний телескоп, Камбала смугаста, Гольян-красавка, Шакал, Курцхаар американський, Шотландський тер’єр
Рекламний блок
© 2010–2017 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів