Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 
Головна сторінка / Літера «С» / Сова яструбина

Сова яструбина

Сова яструбина

Сова яструбина (Surnia ulula) кілька відокремлений від інших сов вигляд. Вона має середні розміри, круглу невелику голову, неповний лицевий диск, відносно маленькі очі, довгі гострі крила, довгий різко ступінчастий хвіст, густооперенние цівки і пальці. Загальна довжина яструбиною сови 35-40 см, при розмаху крил 70-80 см, довжина крила 22 — 25 см, вага 250-370 м. Самки більші, ніж самці. Загальне забарвлення дорослих самців і самок на спинній стороні шоколадно-буре з білими крапками, особливо розвиненими на тімені, шиї та плечових; махові і рульові темно-бурі з білуватим поперечним малюнком; черевна сторона біла з правильними поперечними червонувато-бурими смужками. Райдужна оболонка жовта; дзьоб жовтувато-бурий; кігті чорні. Яструбина сова особливо характерна для поясу тайги Північної Америки, Європи та Азії. На півночі її ареал доходить до межі лісу, на півдні до середньої частини Скандинавії, центральних частин Європейської частини Росії, південної околиці тайги в Сибіру — Тюмені та Алтаю. Яструбина сова зустрічається також на Тарбагатай, в Тянь-Шані, Північної Монголії, Маньчжурії, в Примор'ї і на Сахаліні. Осіле птах, пов'язана в поширенні з деревною рослинністю, головним чином хвойної. Втім, часом яструбина сова здійснює нерегулярні кочівлі, з'являючись тоді на південь від гніздової області; більш правильні кочівлі спостерігаються у сибірських сов. Звичайна птах, але чисельність її коливається по роках, в основному в залежності від «врожаю» або «неврожаю» кормів — мишоподібних гризунів. Чисельність гризунів визначає і плодючість, і масштаби кочівель яструбових сов. Гніздиться головним чином на деревах з обламаними вершинами, іноді в дуплах (осики) або в старих гніздах птахів (Воронова, хижі). Відкладання яєць відбувається зазвичай в квітні. Кладка найчастіше складається з 3-4 білих яєць, але в «мишачі» роки значно більше — з 7, 9, навіть '10, у виняткових випадках з 13 яєць. Насиджує самка, починаючи з відкладання першого яйця, іноді при деякому участю самця. Тривалість на-сіжіванія точно не встановлена, ймовірно, близько 4 тижнів. Пташенята-подлеткі зустрічаються зазвичай у другій половині червня, цілком виросли льотні молоді-в різні числа липня. Їжу яструбиною сови складають в першу чергу гризуни (лемінги та інші полівки). Нападає сова і на птахів — на білих куріпок і на різних горобиних. Яструбина сова — денна птиця, вона полює у світлий час дня, особливо рано вранці або під вечір.

Зверніть увагу: Сова печерна, Сова яструбина, Сова болотна, Сова біла, Сова голонога, Сова вухата, Свиня лісова велика, Золота рибка: водяні очки, Шиба іну, Шіллерстваре, Білка карликова, Удав, Чау-Чау, Павук водяний, Анаконда південна, Суслик камяний, Золота рибка: телескоп, Хетодерма, Удав каліфорнійський, Анаконда
Рекламний блок
© 2010–2018 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів