Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 

Сова вухата

Сова вухата

Сова вухата (Asio otus) має довжину 35-39 см, при розмаху крил 86-100 см, довжині крила 27,5-32 см, важить 240-330 м. Самки більші за самців. Самець і самка забарвлені однаково: спинна сторона охриста з темно-бурими наствольними смугами, з поперечними тонкими плямами і білими мітками на плечових і криють крила. Махові жовтуваті з бурим поперечним малюнком і сіруватими вершинами, кермові ржавчато-вохристі з темно-бурими поперечними смугами і дрібними цятками. Черевна сторона рудувата, охриста або білувата з широкими поздовжніми і вузькими поперечними темно-бурими смугами. Райдужна оболонка жовта або оранжева, дзьоб і кігті чорні. Поширена вухата сова в Європі та Північній Азії, на північ до меж високостовбурні лісу, на схід до Охотського узбережжя, Примор'я і Японії (Хоккайдо), на південь до Іраку, Середньої Азії, Гімалаїв, Китаю. Живе також у Північній Африці, на Канарських островах, в Північній Америці. Тримається в лісах, як у горах, так і на рівнинах. На півночі перелітний, на півдні кочівний або осіла птах. Гніздиться в лісах, зазвичай, у старих гніздах, рідше в дуплах, ще рідше на землі. Число яєць 4-5, а в сприятливі по кормових умовами роки і до 7-9 (іноді при масовому «врожаї» гризунів буває осіннє розмноження). Насиджує самка протягом 27-28 днів. Приблизно в чотиритижневого віку молоді стають на крило і залишають гніздо. На прольотах і зимівниках вухата сова, на відміну від інших сов, тримається звичайно групами або невеликими зграями. Їжу ушастой сови складають головним чином різні мишоподібні гризуни, птахи в кормовому режимі сови займають незначне місце, а інші хребетні (жаби) і комахи тільки випадковий.

Зверніть увагу: Сова вухата, Сова голонога, Сова печерна, Сова біла, Сова болотна, Свиня лісова велика, Сова яструбина, Шовковистий тер’єр, Якутська порода коней, Гадюка габонська, Пелікан африканський, Білка довгоноса, Американський бульдог, Павук водяний, Жерех, Сноу шу (Білосніжка), Аіст чорний, Акула біла, Серенгеті, Жаба очеретна
Рекламний блок
© 2010–2018 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів