Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 

Сова болотна

Сова болотна

Сова болотна (Asio flammeus) має загальну довжину 34-42 см, при розмаху крил 85-110 см, довжині крила 28-34 см, важить 320-430 м. Самки більші за самців. Вушка короткі. Обидва статі забарвлені однаково. У дорослих птахів спинна сторона охриста або рудувата з бурим подовжнім малюнком, махові і рульові з бурим поперечним малюнком. Черевна сторона охриста, рудувата або білувата з бурими поздовжніми плямами. Райдужна оболонка жовта, дзьоб і кігті чорні. Поширена болотна сова в Європі від тундри до Середземномор'я; в Північній Азії від тундрової смуги на півночі на схід до Камчатки, Сахаліну, на південь до Палестини, Іраку, Середньої Азії і Монголії; в Америці від півночі Аляски і річки Маккензі до островів Карибського моря, Бразилії, Болівії, Перу, зустрічається на Галапагоських, Каролінських і Гавайських островах. У північних частинах області поширення болотна сова перелітна, в решті перелітна і кочівний птах. Населяє відкриті простори, тундру, культурний ландшафт, степи. Живе на рівнинах, але місцями (Алтай, Кавказ) піднімається до висоти 2300 м. Терміни розмноження варіюють залежно від широти місцевості. У Росії відкладання яєць на півдні відбувається близько середини квітня, в Сибіру — на початку травня і навіть пізніше. Болотяна сова, на відміну від більшості інших сов, будує власне нескладне гніздо, розташоване на землі. Число яєць у кладці сильно варіює, мабуть, в залежності від кормових умов. У кладці зазвичай 3-5 яєць, але в «мишачі» роки число їх зростає до 7 і навіть 10. У винятково сприятливі за «врожаю» мишей роки є другим кладки, навіть пізньої осені та взимку. Насиджує самка, починаючи з відкладання першого яйця, тому пташенята у виводку різновікові. Тривалість насиджування 24 — 30 днів. З гнізда пташенята виходять ще нельотними, але в місячному віці стають на крило. Болотяна сова в основному годується гризунами, інші корми — птахи, комахи — мають у її живленні другорядне значення. Болотяна сова не строго нічний птах, вона активна і вдень.

Зверніть увагу: Сова вухата, Сова біла, Сова печерна, Сова яструбина, Свиня лісова велика, Сова голонога, Сова болотна, Павлиноглазка, Сінгапуру, Сова вухата, Квакша бананова, Сноу шу (Білосніжка), Терпуг червоний, Арден, Алапахский чистокровний бульдог, Молюски Черевоногі (клас), Поні боснійська, Собака мексиканська гола, Золота рибка: водяні очки, Суслик великий
Рекламний блок
© 2010–2017 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів