Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 

Сова біла

Сова біла

Сова біла (Nyctea scandiaca) великий птах: загальна довжина 56-65 см, розмах крил 150-160 см, довжина крила 38,5-46 см, вага 1350-2500 р. Самки перевершують самців за розмірами. Дорослі птахи загальної білого забарвлення з бурими плямами різних розмірів або з бурими поперечними смужками. Самці зазвичай світліше самок, іноді зовсім білі. Райдужна оболонка яскраво-жовта; дзьоб, майже до кінця прикритий щетінкоподобнимі, оберненим вперед пір'ям, чорний; кігті чорні. У першому річному вбранні ці сови білі з бурим поперечним малюнком і з бурими цяточками на потилиці. Білі сови мають кругополярное поширення і вельми характерні для Арктики і Субарктики. Вони населяють океанічні острови, узбережжя і материкові тундри. Це почасти осілі, але переважно кочівні птиці. Кочівлі нерегулярні і залежать від місцевих умов — снігового покриву, доступності і великої кількості корму і т. д. Іноді кочівлі набувають масового характеру і захоплюють великі простори. Кочують сови зустрічаються головним чином у відкритих ландшафтах помірної смуги північної півкулі — лісостепу, степу, а також в культурних ландшафтах. Починаються кочівлі зазвичай в жовтні. На зимівлях птахи залишаються приблизно до квітня. Біла сова на півночі звичайна птах, але чисельність її коливається по роках залежно від кормових умов, в першу чергу від великої кількості («врожаю») лемінгів. Коли лемінгів мало, то й плодючість сов зменшується (зазвичай на наступний рік після вимирання лемінгів), а за відсутності лемінгів сови і зовсім не гніздяться. Гнізда сов розташовані як у високій, так і в низькій тундрі; перевага виявляється високим і сухим місцях, так як сова починає відкладати яйця, коли місцевість ще покрита снігом. Власне гнізда білі сови не будують, їх гніздо — це ямка, куди відкладаються яйця. Відкладання яєць відбувається в залежності від широти місцевості в середині — наприкінці травня. Звичайне число яєць у кладці 5-8, у несприятливі по кормових умовами роки менше - 3-4, і, навпаки, в оптимальні до 11 і навіть 13. Насиджування починається з першого яйця, тому пташенята різновікових і зазвичай молодші не виживають. Самка насиджує кладку протягом 32-34 днів, самець носить їй, а потім і виводку здобич. Пташенята з'являються в кінці червня (старші) — початку липня (молодші). На крило вцілілі совенят стають у віці 51-57 днів. Їжу білих сов складають головним чином мишоподібні гризуни, і в першу чергу норвезький, обский і копитний лемінги. Як вказувалося вище, «уро-жаі» | і «неврожаї» лемінгів визначають хід основних періодичних явищ в житті білих сов — розмноження, кочівель, сезонного розміщення і т. д. Сови харчуються також різними полівки, ховрахами, в період вигодовування пташенят і птахами , головним чином молодими, наприклад білими куріпками, куликами, чайками, гагачатамі, навіть горобиними (лапландський подорожник). У негнездовое час їжа білих сов більш різноманітна: зайці, Пищуха, дрібні хижі (горностай), птиці середньої величини (курячі, качки). Під час полювання біла сова сидить на землі, переважно на якому-небудь узвишші, виглядає наближається видобуток, злітає і хапає її. Іноді полює і на льоту, тремтячи при цьому на одному місці у повітрі, як боривітер. Біла сова, природно, не строго нічний птах, але все ж полює зазвичай або рано вранці, або надвечір.

Зверніть увагу: Сова болотна, Сова печерна, Сова біла, Сова яструбина, Сова вухата, Сова голонога, Свиня лісова велика, Дятел гострокрилий, Шнуровий пудель, Жаба очеретна, Золота рибка: перлинка, Восьминіг, Голландський партрідждог, Вольфартова муха, Японський хін, Сова яструбина, Слон африканський, Ескімоська лайка, Поні боснійська, Американо-канадська біла вівчарка
Рекламний блок
© 2010–2018 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів