Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 
Головна сторінка / Літера «С» / Слон індійський

Слон індійський

Слон індійський

Слон індійський (Elephas maximus) менший за африканського. Маса навіть дуже рослих старих самців не перевищує 5т, а висота в плечах 2,5-З м. На відміну від африканського слона в індійського великі бивні є тільки в самців, і вони в 2-3 рази менше, ніж у африканського, рідко досягаючи довжини 1,5 м і маси 20 — 25 кг. Серед індійських слонів досить часто бувають самці без бивнів, яких в Індії називають Махна. Особливо часто такі самці зустрічаються в північно-східній частині країни. Вуха індійського слона багато менше, вони дещо витягнуті вниз і сильно загострені. Індійський слон відрізняється від африканського також деталями будови хобота, корінних зубів, числом хребців і деякими іншими анатомічними особливостями. Дикі слони мешкають в Північно-Східної, Східної та Південної Індії, Східному Пакистані, Бірмі, Камбоджі, Таїланді, Лаосі, Непалі, на Малакці, Суматрі і Цейлоні. Ще в XVI-XVII ст. слон був поширений багато ширше: він водився в Центральній Індії, Гуджарат і на острові Калімантан, де тепер диких слонів немає. Особливо різко стали скорочуватися ареал і чисельність дикого слона в останні десятиліття у зв’язку з розширенням сільськогосподарських угідь і  плантацій евкаліптів, які використовуються як основна сировина паперової і віскозної промисловості в країнах Південно-Східної Азії. Крім того, слонів стали знищувати як шкідників сільського господарства, незважаючи на існуючі закони про охорону. Різко скоротився ареал диких малайських слонів, яких залишилося близько 500. У штаті Уттар-Прадеш, де слонів було найбільше в Індії, їх налічується нині близько 400 голів, а всього в країні не більше 3000-5000, На острові Цейлон, який славився великою кількістю диких слонів, зараз мешкає близько 2500 тварин. Приблизно те ж кількість живе і в Бірмі. Ще менше слонів в інших країнах. Індійський слон у значно більшій мірі, ніж африканський, лісовий житель. При цьому він віддає перевагу світлим ліси з густим підліском з чагарників і особливо бамбука. Раніше, особливо в холодну пору року, слони виходили у савани, але тепер це стало можливо тільки в заповідниках, так як поза їх савана майже повсюдно перетворена на сільськогосподарські угіддя. Влітку слони піднімаються досить високо в гори по лісистих схилах, і в Гімалаях вони зустрічаються біля кордону вічних снігів. Найчастіше дикий індійський слон тримається сімейними групами по 10-20 тварин, але зустрічаються одинаки і стада до 100 і більше голів. У стадах слонів дорослі самці складають близько 30%, самки — 50% і молоді — 20%. У кожному стаді є стара досвідчена самка, якій підпорядковуються інші тварини. Розмноження індійського слона може відбуватися в різні сезони року. У період спарювання самці протягом приблизно трьох тижнів бувають дуже збуджені, зі шкірної залози, розташованої між вухом і оком, у них виділяється чорний секрет. Такий стан самців в Індії називається муст. Слонів у період муст слід побоюватися, вони можуть напасти навіть на людину. Вагітність триває 607-641 день, тобто 20-21,5 місяця; народиться один, рідко два слоненяти, масою близько 90 кг. Статевої зрілості індійський слон досягає в 8-12-річному віці і живе 60-70 років. На відміну від африканського слона індійський легко приручаються, швидко стає дуже слухняним, вражаюче легко піддається навчанню і може виконувати складну роботу. У важкопрохідних болотистих і лісових районах слонів використовують як верхових тварин; на спині слона в спеціальному сідлі, або альтанці, легко поміщаються 4 людини, не рахуючи погонича, або махаута, який сидить на шиї слона. Слони здатні переносити великі тяжкості — до 350 кг. Найчастіше слонів використовують на лісорозробках, де вони не тільки переносять важкі стовбури спиляних дерев, а й виконують складні роботи, укладаючи розпиляні дошки в певному порядку, навантажують і розвантажують баржі, витягують колоди з води і т. д. У неволі слони розмножуються дуже погано , тому поповнення стада ручних слонів проводиться за рахунок упіймання диких, головним чином молодих слонів. Упіймання і приручення диких слонів здійснюють також за допомогою домашніх. Зазвичай ціле стадо диких слонів заганяють у великій загін, побудований з кілків. Ще недавно в Індії, Бірмі та інших країнах Південно-Східної Азії нараховувалося десятки тисяч робочих слонів, але останнім часом число їх стало швидко скорочуватися — слонів витісняє трактор. На лісових роботах слони ще використовуються в болотистих місцевостях, де трактор без доріг не може пройти. Слони беруть участь в полюванні і пишних храмових церемоніях. Велика кількість індійських слонів, як легко приручаються і слухняних, купують зоопарки і цирки всього світу. Про слонах досі побутують багато фантастичні розповіді. Так, нерідко кажуть, що слони нібито бояться мишей, які можуть залізти до них у хобот. Не важко уявити собі, що може трапитися з такою мишею: адже коли слон дме, зі струменем повітря, що вилітає з хобота, летять камені багато крупніше миші. Слони вмирають, як і всі інші тварини, і ніяких кладовищ з величезною кількістю слонової кістки не існує. Настільки ж фантастичні розповіді про танцюючих диких слонів, їх незвичайне довголітті і феноменальну пам’ять.

Зверніть увагу: Слон індійський, Слон африканський, Японський тер’єр, Японський шпіц, Слон африканський, Квакша бананова, Шіпперке, Ластівка берегова, Акула довгокрила, Уссурійська кішка (Уссурі), Акула тигрова, Камбала жовта, Дятел білоклювий, Варан Нільський, Ютландська порода коней, Терпуг бурий, М’ясна муха, Золота рибка: телескоп китайський, Сомалійська кішка, Сафарі
Рекламний блок
© 2010–2018 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів