Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 
Головна сторінка / Літера «С» / Слон африканський

Слон африканський

Слон африканський

Слон африканський (Loxodonta africana) найбільший з сучасних наземних тварин. Маса старих самців досягає 7,5 т, а висота в плечах — 4 м (у середньому самці мають масу 5 т, самки — 3 т). Однак, незважаючи на масивне складання, слон разюче рухливий, легкий у рухах, без поспіху швидкий. Він чудово плаває, причому над поверхнею води залишається тільки чоло і  кінчик хобота, без видимих зусиль долає крутий підйом, вільно почуває себе серед скель. Вражаюче видовище — стадо слонів у лісі. Абсолютно безшумно тварини буквально прорізають густі зарості. Так і здається, що вони нематеріальні: ні тріску, ні шереху, ні руху гілок і листя. Рівним, зовні неквапливим кроком слон покриває в пошуках їжі або йдучи від небезпеки величезні відстані, проходячи за ніч десятки кілометрів. Недарма вважається непотрібним переслідувати потривожені стадо слонів. Африканський слон населяє величезну територію на південь від Сахари. У давнину він водився і в Північній Африці, але зараз зник звідти повністю. Незважаючи на велику область розповсюдження, зустріти слонів нелегко: у великих кількостях вони є тепер тільки в національних парках і резерватах. Так, в Уганді в 20-х роках слони мешкали на 70% всієї території, а зараз вони заселяють не більше 17% площі країни. У багатьох країнах поза охоронюваних територій слонів немає. Слони рідко живуть поодинці. Але багатосотенний стад, про які писали мандрівники минулого століття, зараз майже немає. Звичайний склад слонячого стада — 9-12 старих, молодих і зовсім маленьких тварин. Як правило, в стаді є ватажок, частіше за все стара слониха. Однак іноді ватажком бувають самці, особливо під час міграцій. Стадо слонів-дуже дружна громада. Тварини добре дізнаються один одного, спільно захищають дитинчат; відомі випадки, коли слони надавали допомогу пораненим побратимам, ведучи їх з  небезпечного місця. Бійки між слонами рідкість, і тільки тварини, які страждають від якої-небудь болю, наприклад зі зламаним бивнем, стають незлагідними і дратівливими. Зазвичай такі слони віддаляються від стада, проте невідомо, чи самі вони вважають за краще самотність чи їх виганяють здорові співтовариші. Слон зі зламаним бивнем небезпечний і для людей. Недарма перша заповідь, яку необхідно знати відвідувачам національних парків, свідчить: «Не залишати машину! Не перетинати дорогу стаду слонів! Не під’їжджати до слонів-одиначкам, особливо зі зламаним бивнем! »І це неспроста: слон — єдина тварина, яка легко може перейти в атаку і  перевернути машину. Свого часу мисливці за слоновою кісткою нерідко гинули під ногами поранених гігантів. Крім людини, ворогів у слона майже немає. Носоріг, другий гігант Африки, поспішає поступитися слону дорогу, а якщо справа все ж доходить до зіткнення, завжди виявляється переможеним. З органів чуття у слона найбільш розвинені нюх і слух. Насторожив слон — незабутнє видовище: величезні вітрила вух широко розгорнуті, хобот піднятий вгору і рухається з боку в бік, намагаючись зловити подих вітру, у всій фігурі одночасно і напруженість і загроза. Атакуючий слон притискає вуха, ховає хобот за бивні, які тварина різким рухом виносить вперед. Голос слона — пронизливий, верескливий звук, одночасно нагадує хрипкий горн і скрегіт гальм автомобіля. Розмноження у слонів не пов’язано з певним сезоном. Зазвичай перед спарюванням самець і самка на деякий час видаляються з стада; парування передує складний ритуал, коли тварини пестять один одного хоботом. Вагітність триває 22 місяці. Новонароджений слоненя має масу близько 100 кг при зрості близько 1 м, хобот у нього короткий, бивнів немає. До п’ятирічного віку він потребує постійного нагляду слонихи і жити самостійно не може. Статева зрілість настає у слона до 12-20 років, а старість і смерть — до 60-70 років. Зазвичай самки приносять дитинчат один раз на 4 роки. Доля слонів в Африці — одна з найцікавіших сторінок в історії фауни цього континенту. Африканський слон — найбільше, а й одне із самих нещасливих тварин. Його бивні, так звана слонова кістка, здавна цінувалися майже на вагу золота. Поки в Африку не прийшли європейці с. Вогнепальною зброєю, слонів добували порівняно мало — полювання було дуже важка і небезпечна. Але потік любителів легкої наживи, і подався до Африки в кінці минулого століття, різко змінив положення. Слонів вбивали з штуцера-експреса, виламували бивні і кидали у видобуток гієнам і грифів величезні трупи. І десятки, сотні тисяч цих трупів гнилі серед лісів і в саванах Африки. Зате великі були прибутки підприємливих авантюристів. У африканського слона бивні озброєні і самці і самки. Але у самок бивні невеликі. Зате бивні старих самців досягали іноді довжини 3-3,5 м при масі близько 100кг кожен (рекордна пара бивнів мала довжину 4,1 м і масу 225 кг). Правда, в середньому кожен бивень давав всього близько 6-7 кг слонової кістки, оскільки мисливці вбивали всіх слонів поспіль — самців і самок, молодих і старих. Тим не менш через порти Європи пройшла величезна кількість цього трагічного товару. До 1880 р., коли торгівля слоновою кісткою досягла свого апогею, щорічно побивалося від 60 000 до 70 000 слонів. Але вже в 1913 р. були привезені бивні 10 000 слонів, в 1920 — 1928 рр.. — По 6000 щорічно. Слони ставали рідкістю. Раніше за все вони були перебиті у саванах; найкраще збереглися в недоступних болотах по долинах Верхнього Нілу і Конго, куди людині дорога була закрита природою. Близько 50 років тому безконтрольне полювання на слонів була офіційно припинена, створено мережу національних парків, і африканського слона вдалося зберегти. Місця на землі для нього залишилося небагато — спокійно почувати себе він може тільки в національних парках. Заповідний режим досить скоро благотворно позначився на слонах. Чисельність стала рости, і зараз слонів в Африці нараховують близько 250 000 (мабуть, навіть більше, ніж було 100 років тому). Паралельно зростанню поголів’я збільшувалася концентрація тварин на обмежених ділянках території. Наприклад, в Національному парку Крюгера в 1898 р. було всього 10 слонів, в 1931 р. — 135, у 1958 р. — 995, в 1964 р.-2374, в даний час там проживає кілька десятків тисяч слонів! Здавалося б, усе добре. Але в дійсності така перенаселення несло в собі нову серйозну загрозу слонам, і «проблема слона» в національних парках стала проблемою номер один. Справа в тому, що дорослий слон з’їдає до 100 кг трави, свіжих пагонів чагарнику або гілок дерев на день. Підраховано, що для прожитку одного слона протягом року потрібна рослинність з площі близько 5 км2. При годуванні слони часто валять дерева, щоб дістатися до верхніх гілок, нерідко здирають зі стовбурів кору. Проте минулого стада слонів здійснювали міграції, розмах яких досягав багатьох сотень кілометрів, і рослинність, пошкоджена слонами, встигала відновитися. Зараз, коли рухливість слонів різко обмежена, вони змушені годуватися — по слонячим масштабами — «на п’ятачку». Так, в Цаво на кожного слона доводиться всього близько 1 км2. А в Національному парку Куїн-Еліза-бет на 1 квадратну милю (2,59 км2) припадає в середньому 7 слонів, 40 бегемотів, 10 буйволів і 8 водяних козлів. При такому навантаженні тварини починають голодувати, і подекуди доводиться вдаватися до штучної підгодівлі (в якості додаткового пайка слони отримують апельсини!). Багато національних парки обнесені огорожею з дроту, по якій пропущено слабкий струм, інакше слони можуть знищити навколишні плантації. Зараз при в’їзді в деякі національні парки (наприклад, Мерчісон-Фолс) перш за все вражає вид дерев: обламані гілки, обдерта кора, частина дерев просто повалена або засохла на корені. А там, де лісова рослинність деградує, швидко розвиваються густі зарості колючого чагарника або злакові степи, абсолютно непридатні для лісових тварин, та й для самих слонів. Все це диктує необхідність скорочення чисельності слонів. Тому в останні роки розпочато плановий відстріл слонів і в національних парках. У парках Східної Африки (головним чином у Амбосселі, Цаво і  Мерчісон-Фолс) в 1966 р. було відстріляно 5000 слонів, а в 2000 р. близько 10000. Ймовірно, це тільки початок, тому що проблема ще не вирішена. Чисельність слонів скорочують, також знищуючи штучні водойми, свого часу спеціально влаштовані в посушливих районах деяких національних парків. Передбачається, що слони, втративши водопою, підуть за межі парку, де їх будуть видобувати по платним ліцензіями. Але потрібно зауважити, що слони відмінно знають межі території, що охороняється і при найменшій тривозі спрямовуються за рятівну лінію. Переступивши її, вони зупиняються і з цікавістю дивляться на невдачливого переслідувача. Разом з тим проблема води для слонів має вирішальне значення. Вони потребують щоденного водопої, і в посушливий час навіть риють бивнями в руслах пересохлих річок ями, куди збирається вода. Цими водопоями користуються не тільки слони, але і багато інших тварин, включаючи буйволів і носорогів. Слон у господарському відношенні дуже цінне тварина. Крім бивнів, утилізуються м’ясо, шкіра, кістки і навіть пензлик жорсткого волосся на кінці хвоста. М’ясо використовує в їжу місцеве населення у свіжому і в’яленому вигляді. З кісток виготовляють кісткову муку. З вух роблять своєрідні столики, а з ніг — кошики для сміття або табурети. Такі «екзотичні» товари знаходять постійний попит у туристів. Із твердих, схожих на дріт хвостових волосся африканці плетуть красиві браслети, які, за місцевими повір’ями, приносять власникові удачу. Не менше економічне значення мають слони і як приманка туристів з інших країн. Без слонів африканська савана втратила б половину принади. Дійсно, є в слонах щось невимовно привабливе. Чи йдуть тварини неквапливо через рівнину, розсікаючи, точно кораблі, густу високу траву; годуються чи на узліссі, серед кущів; чи п’ють біля річки, вишикувавшись в рівну лінію; відпочивають Чи нерухомо в тіні дерев — у всьому їхньому вигляді, в манері відчувається глибокий спокій, гідність, прихована потужність. І мимоволі переймаєшся повагою і симпатією до цих гігантів, свідкам давномінувшіх епох, відчуваєш щире захоплення перед ними. На самому початку XX ст. у Бельгійському Конго були розпочаті роботи з одомашнення африканського слона. Робота тривала протягом декількох десятиліть і увінчалася певним успіхом, але практичного застосування не отримала, хоча ще Ганнібал зробив свій похід на Рим саме на африканських слонів, водилися тоді на півночі Африки і  тут одомашнених.

Зверніть увагу: Слон індійський, Слон африканський, Адмірал, Шартрез, Слон індійський, Варан бенгальський, Хайлендер, Японський тер’єр, Естонська гонча, Шакал, Чукотська їздова собака, Аіст чорний, Жаба сіра, Тойгер, Соукок, Суслик малий, Жаба водяна, Гадюка габонська, Білка Гамбійська, Мисливець
Рекламний блок
© 2010–2017 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів