Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 
Головна сторінка / Літера «С» / Собака єнотоподібна

Собака єнотоподібна

Собака єнотоподібна

Собака єнотоподібна (Nyctereutes procyonoides) це оригінальна тварина, що досить широко поширене в лісах Південно-Східної Азії зазвичай називається нашими мисливцями уссурійським єнотом. За забарвленням морди і деяких особливостей будови черепа цей хижак дійсно схожий на американського єнота-полоскуна. Єнотовидний собака середньої величини, з кремезним тілом на тонких коротких ногах, з досить коротким хвостом, невеликий гострою мордою, гострими вухами. Зимова шерсть надзвичайно довга, густа, але груба; з боків голови розвинені баки. Загальний тон забарвлення брудно-сірувато-бурий з чорним нальотом. На морді добре помітний темний малюнок у вигляді маски, як у єнота-полоскуна. Природний ареал єнотоподібного собаки в межах Росії дуже невеликий. Він займає лише Уссурійський край і південну частину Амурського краю. В основному ж вона населяє лісові області Північно-Східного Індокитаю, Китаю, деяких Японських островів і Корейського півострова. Починаючи з 1934 р. єнотоподібного собаку неодноразово випускали в Європі. Тут вона відмінно акліматизувалася і заселила широкий простір від Карелії до Кавказу, а потім проникла до Фінляндії, Швеції, Польщі, Румунії, Чехословаччини, Німеччини. З біологічної точки зору досвід акліматизації єнотоподібного собаки представляє великий інтерес. Притулками єнотоподібного собаку зазвичай служать нори, що належали борсукам, лисицям або вириті самостійно, а також ніші серед коренів, міжгір'я скель і т. д. Такі притулку розташовуються в глухих, зарослих ярах, на схилах пагорбів, нерідко близько від доріг і сіл. У районах колишніх бойових дій єноти часто селяться в старих бліндажах, окопах. На торф'яних болотах житлові гнізда знаходили в штабелях торфу, купах вирубаних дерев і кущів. Одним словом, у виборі житла єнотовидний собака невибаглива. Вельми нерозбірлива вона і щодо їжі. По суті, єнотовидний собака поїдає всяку живність, яку знаходить, Шастаючи в своїх угіддях. Однак найважливішу роль відіграють мишоподібні гризуни, а вже потім птахи, їхні яйця, жаби і деякі плазуни, комахи, молюски, снулая риба, падло і  пр. У великій кількості використовуються ягоди, плоди, зерно вівса і  інших культур. Єнотовидний собака діяльна переважно в сутінки і вночі, але нерідко трапляється на очі і вдень. За одне полювання в теплу пору року вона інколи проходить до 10-12 км, тоді як взимку лише кілька сотень метрів. На відміну від лисиці єнотовидний собака звичайно йде не по прямій лінії, а то й справа звертає убік, не поспішаючи обстежуючи всілякі затишні місця, де є надія чим-небудь поживитися. Нерідко вона бродить по мілководдю біля берегів лісових водойм. У снігу хижак сильно в'язне і борознить його черевом і короткими лапами. Будучи застигнутий людиною або собакою, він вважає за краще не битися, а  затаюватися, верещати і т. д., так що з ним швидко справляється навіть звичайна дворняжка. Незвичним для сімейства собачих властивістю єнотоподібного собаки є зимовий сон. Восени вона сильно відгодовується, так що її маса збільшується на 2 кг і більше. У теплі зими у себе на батьківщині і в деяких південних районах акліматизації єнотовидний собака не спить всю зиму, відсиджуючись в  притулок тільки в дні сильних морозів і буранів. На Далекому Сході в суворі зими, а на Півночі щорічно з грудня — січня по лютий — початок березня звірі впадають в сонний стан, однак виходять назовні під час відлиг. Справжньою зимової сплячки у них немає, але все-таки інтенсивність обміну речовин знижується приблизно на 25%, що полегшує існування за рахунок внутрішніх жирових ресурсів. Єнотовидні собаки — моногамні. Пари у них утворюються ще в жовтні — листопаді, і тому гон в лютому — квітні зазвичай буває парним, рідко супроводжується бійками між самцями. Тічка у самки триває не більше 6 днів, але повторюється через 20-24 дні. Вагітність у середньому дорівнює 59 дням, але іноді затягується до 70 днів, а за деякими даними, навіть до 79 днів. Цуценя зазвичай відбувається в травні, зрідка в квітні або, навпаки, в червні. Новонароджених дитинчат траплялося знаходити навіть у вересні. У середньому їх налічується 6-7, іноді до 16. Плодючість сильно коливається залежно від вгодованості звірів і погодних умов. Багато єнотовидних собак знищують вовки, а також рись, лисиця, бродячі собаки. Масові спустошення виробляють епізоотії піроплазмозу. Відомі випадки сказу. Великої шкоди поголів'ю єнотовидних собак у заплавах річок може заподіяти висока, затяжне весняна повінь, особливо якщо воно припало на час виховання виводків в норах. Єнотовидний собака належить до хутровим звірам. Однак хутро у неї грубий і не дуже гарний, але міцний. У районах масової акліматизації цього хижака видобувають значно більше половини всього видобутку його. У звірорадгоспах через малу рентабельності єнотовидних собак не розводять.

Зверніть увагу: Собака ісландська, Собака карельська ведмежа, Китайська гола собака, Собака чагарникова, Собака ханаанський, Собака гієновидна, Собака, Собака фараонова, Собака єнотоподібна, Собака піренейська гірська, Хетодерма, Азавак, Рись, Агама туркенстанська, Золота рибка: телескоп ситцевий, Суслик Франкліна, Верблюд одногорбий, Терпуг американський, Австрійська гонча, Жерех плоскоголовий
Рекламний блок
© 2010–2017 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів