Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 
Головна сторінка / Літера «С» / Собака єнотоподібна

Собака єнотоподібна

Собака єнотоподібна

Собака єнотоподібна (Nyctereutes procyonoides) це оригінальна тварина, що досить широко поширене в лісах Південно-Східної Азії зазвичай називається нашими мисливцями уссурійським єнотом. За забарвленням морди і деяких особливостей будови черепа цей хижак дійсно схожий на американського єнота-полоскуна. Єнотовидний собака середньої величини, з кремезним тілом на тонких коротких ногах, з досить коротким хвостом, невеликий гострою мордою, гострими вухами. Зимова шерсть надзвичайно довга, густа, але груба; з боків голови розвинені баки. Загальний тон забарвлення брудно-сірувато-бурий з чорним нальотом. На морді добре помітний темний малюнок у вигляді маски, як у єнота-полоскуна. Природний ареал єнотоподібного собаки в межах Росії дуже невеликий. Він займає лише Уссурійський край і південну частину Амурського краю. В основному ж вона населяє лісові області Північно-Східного Індокитаю, Китаю, деяких Японських островів і Корейського півострова. Починаючи з 1934 р. єнотоподібного собаку неодноразово випускали в Європі. Тут вона відмінно акліматизувалася і заселила широкий простір від Карелії до Кавказу, а потім проникла до Фінляндії, Швеції, Польщі, Румунії, Чехословаччини, Німеччини. З біологічної точки зору досвід акліматизації єнотоподібного собаки представляє великий інтерес. Притулками єнотоподібного собаку зазвичай служать нори, що належали борсукам, лисицям або вириті самостійно, а також ніші серед коренів, міжгір'я скель і т. д. Такі притулку розташовуються в глухих, зарослих ярах, на схилах пагорбів, нерідко близько від доріг і сіл. У районах колишніх бойових дій єноти часто селяться в старих бліндажах, окопах. На торф'яних болотах житлові гнізда знаходили в штабелях торфу, купах вирубаних дерев і кущів. Одним словом, у виборі житла єнотовидний собака невибаглива. Вельми нерозбірлива вона і щодо їжі. По суті, єнотовидний собака поїдає всяку живність, яку знаходить, Шастаючи в своїх угіддях. Однак найважливішу роль відіграють мишоподібні гризуни, а вже потім птахи, їхні яйця, жаби і деякі плазуни, комахи, молюски, снулая риба, падло і  пр. У великій кількості використовуються ягоди, плоди, зерно вівса і  інших культур. Єнотовидний собака діяльна переважно в сутінки і вночі, але нерідко трапляється на очі і вдень. За одне полювання в теплу пору року вона інколи проходить до 10-12 км, тоді як взимку лише кілька сотень метрів. На відміну від лисиці єнотовидний собака звичайно йде не по прямій лінії, а то й справа звертає убік, не поспішаючи обстежуючи всілякі затишні місця, де є надія чим-небудь поживитися. Нерідко вона бродить по мілководдю біля берегів лісових водойм. У снігу хижак сильно в'язне і борознить його черевом і короткими лапами. Будучи застигнутий людиною або собакою, він вважає за краще не битися, а  затаюватися, верещати і т. д., так що з ним швидко справляється навіть звичайна дворняжка. Незвичним для сімейства собачих властивістю єнотоподібного собаки є зимовий сон. Восени вона сильно відгодовується, так що її маса збільшується на 2 кг і більше. У теплі зими у себе на батьківщині і в деяких південних районах акліматизації єнотовидний собака не спить всю зиму, відсиджуючись в  притулок тільки в дні сильних морозів і буранів. На Далекому Сході в суворі зими, а на Півночі щорічно з грудня — січня по лютий — початок березня звірі впадають в сонний стан, однак виходять назовні під час відлиг. Справжньою зимової сплячки у них немає, але все-таки інтенсивність обміну речовин знижується приблизно на 25%, що полегшує існування за рахунок внутрішніх жирових ресурсів. Єнотовидні собаки — моногамні. Пари у них утворюються ще в жовтні — листопаді, і тому гон в лютому — квітні зазвичай буває парним, рідко супроводжується бійками між самцями. Тічка у самки триває не більше 6 днів, але повторюється через 20-24 дні. Вагітність у середньому дорівнює 59 дням, але іноді затягується до 70 днів, а за деякими даними, навіть до 79 днів. Цуценя зазвичай відбувається в травні, зрідка в квітні або, навпаки, в червні. Новонароджених дитинчат траплялося знаходити навіть у вересні. У середньому їх налічується 6-7, іноді до 16. Плодючість сильно коливається залежно від вгодованості звірів і погодних умов. Багато єнотовидних собак знищують вовки, а також рись, лисиця, бродячі собаки. Масові спустошення виробляють епізоотії піроплазмозу. Відомі випадки сказу. Великої шкоди поголів'ю єнотовидних собак у заплавах річок може заподіяти висока, затяжне весняна повінь, особливо якщо воно припало на час виховання виводків в норах. Єнотовидний собака належить до хутровим звірам. Однак хутро у неї грубий і не дуже гарний, але міцний. У районах масової акліматизації цього хижака видобувають значно більше половини всього видобутку його. У звірорадгоспах через малу рентабельності єнотовидних собак не розводять.

Зверніть увагу: Собака карельська ведмежа, Собака, Собака гієновидна, Собака фараонова, Собака ісландська, Китайська гола собака, Собака чагарникова, Собака ханаанський, Собака єнотоподібна, Собака піренейська гірська, Турецький ван, Камбала морська, Гадюка кавказька, Білка мишача, Суслик сірий, Кобчик, Ши-цу, Дінго, Адмірал, Олень андський
Рекламний блок
© 2010–2018 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів