Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 
Головна сторінка / Літера «С» / Східний соловей

Східний соловей

Східний соловей

Східний соловей (Luscinia luscinia), птах родини дроздових. Інша назва — звичайний соловей. Невеликий, розміром з горобця, стрункий високоногий птах. Довжина тіла 16-19 см. Кращий співак серед співочих птахів. Виглядає досить непоказно.

Верхня сторона тіла, крила і хвіст буро-коричневі, низ буро-сірий, надхвістя рудувате. Самка мало відрізняється від самця. У Росії східний соловей поширений в зоні мішаних лісів та лісостеповій зоні Європейської частини, на Північному Кавказі і на півдні Західного Сибіру до Верхнього Єнісею.

Селиться в заростях черемхи, калини, крушини, жимолості та інших чагарників, у листяних і змішаних лісах, гаях, садах і парках, по берегах річок і струмків, у лісових ключів і джерел, особливо любить прирічні зарості. Найбільш численний у лісостепових дібровах, особливо заплавних. Перелітний птах. Їжа солов’їв — комахи (особливо мурашки), павуки, багатоніжки, дощові черв’яки, а восени плоди і насіння рослин.

Пісня солов’я — сильна, красива, з багатими свистовими, рокітливими переливами і трелями. У різних солов’їв вона може відрізнятися складністю, досконалістю, насиченістю, набором і послідовністю звукових фраз, або «колін», кінцівкою. Вона може бути «стукотом» — «чочочочочочові», «дробом» — «тррррррррці», «зозулиним перельотом» — «кліклікліклікліклі».

В одній пісні налічується зазвичай 6-7 колін, але зустрічаються співаки, які використовують поспіль 12 і більше колін. Особливою силою і досконалістю відрізняється пісня деяких старих самців, які нерідко першими серед птахів, в тиші, починають вечірній спів.

Солов’ї здатні до наслідування — якщо в окрузі є хороший співак, то поліпшується спів і інших самців. Самці які живуть поруч, як правило, дотримуються часу і черговості співу, не заважаючи один одному. Позив солов’я — чистий, високий свист «фю-фю», при тривозі він видає короткий і низький звук «фьють-трр».

У райони гніздування східні солов’ї прилітають в другій половині квітня і в травні. Першими з’являються самці, через тиждень — самки. Максимальної сили спів солов’їв досягає в середині травня, коли самці співають не тільки на зорях, але і вдень це збігається з зацвітанням черемхи). У червні співають з 8-9 годин вечора до півночі, потім на світанку, в липні співати припиняють.

Гнізда східні солов’ї в’ють в кінці травня, на землі, з дрібних сухих травинок, корінців, моху. В кінці травня — початку червня самка відкладає 4-6 оливкових або оливково-коричневих яєць і насиджує кладку 13-14 діб. У середині червня з’являються пташенята, батьки годують їх 11-12 днів у гнізді і ще тиждень догодовують.

Наприкінці липня — початку серпня сімейні групи розпадаються, і птахи починають вести одиночне життя, кочуючи по чагарникових заростях уздовж узлісь, долин річок та ярів. На зимівлю солов’ї відлітають в тропічні райони Східної Африки у другій половині серпня — вересні.

Солов’їний спів опоетизовано в літературі, а солов’їні модуляції чудово передані А. А. Аляб’єва в безсмертному романсі «Соловей». Існують поетичні назви колін солов’їної пісні. Перші коліна пісні носять назви «почин» і «свист», далі можуть слідувати «дудки», «стукотні», «гуркіт» і «дроби».

Зверніть увагу: Східний соловей, Аіст далекосхідний, Аіст чорний, Білка пальмова, Арден, Гольян Амурський, Ластівка міська, Удав, Варан смугастий, Сноу шу (Білосніжка), Квакша бананова, Уральський рекс, Вольфартова муха, Гольян-красавка, Варан безвухий калімантійський, Якутська порода коней, Селкірк-рекс довгошерстий, Верблюд двогорбий, Махаон, Варан гігантський
Рекламний блок
© 2010–2017 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів