Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 
Головна сторінка / Літера «С» / Східний соловей

Східний соловей

Східний соловей

Східний соловей (Luscinia luscinia), птах родини дроздових. Інша назва — звичайний соловей. Невеликий, розміром з горобця, стрункий високоногий птах. Довжина тіла 16-19 см. Кращий співак серед співочих птахів. Виглядає досить непоказно.

Верхня сторона тіла, крила і хвіст буро-коричневі, низ буро-сірий, надхвістя рудувате. Самка мало відрізняється від самця. У Росії східний соловей поширений в зоні мішаних лісів та лісостеповій зоні Європейської частини, на Північному Кавказі і на півдні Західного Сибіру до Верхнього Єнісею.

Селиться в заростях черемхи, калини, крушини, жимолості та інших чагарників, у листяних і змішаних лісах, гаях, садах і парках, по берегах річок і струмків, у лісових ключів і джерел, особливо любить прирічні зарості. Найбільш численний у лісостепових дібровах, особливо заплавних. Перелітний птах. Їжа солов’їв — комахи (особливо мурашки), павуки, багатоніжки, дощові черв’яки, а восени плоди і насіння рослин.

Пісня солов’я — сильна, красива, з багатими свистовими, рокітливими переливами і трелями. У різних солов’їв вона може відрізнятися складністю, досконалістю, насиченістю, набором і послідовністю звукових фраз, або «колін», кінцівкою. Вона може бути «стукотом» — «чочочочочочові», «дробом» — «тррррррррці», «зозулиним перельотом» — «кліклікліклікліклі».

В одній пісні налічується зазвичай 6-7 колін, але зустрічаються співаки, які використовують поспіль 12 і більше колін. Особливою силою і досконалістю відрізняється пісня деяких старих самців, які нерідко першими серед птахів, в тиші, починають вечірній спів.

Солов’ї здатні до наслідування — якщо в окрузі є хороший співак, то поліпшується спів і інших самців. Самці які живуть поруч, як правило, дотримуються часу і черговості співу, не заважаючи один одному. Позив солов’я — чистий, високий свист «фю-фю», при тривозі він видає короткий і низький звук «фьють-трр».

У райони гніздування східні солов’ї прилітають в другій половині квітня і в травні. Першими з’являються самці, через тиждень — самки. Максимальної сили спів солов’їв досягає в середині травня, коли самці співають не тільки на зорях, але і вдень це збігається з зацвітанням черемхи). У червні співають з 8-9 годин вечора до півночі, потім на світанку, в липні співати припиняють.

Гнізда східні солов’ї в’ють в кінці травня, на землі, з дрібних сухих травинок, корінців, моху. В кінці травня — початку червня самка відкладає 4-6 оливкових або оливково-коричневих яєць і насиджує кладку 13-14 діб. У середині червня з’являються пташенята, батьки годують їх 11-12 днів у гнізді і ще тиждень догодовують.

Наприкінці липня — початку серпня сімейні групи розпадаються, і птахи починають вести одиночне життя, кочуючи по чагарникових заростях уздовж узлісь, долин річок та ярів. На зимівлю солов’ї відлітають в тропічні райони Східної Африки у другій половині серпня — вересні.

Солов’їний спів опоетизовано в літературі, а солов’їні модуляції чудово передані А. А. Аляб’єва в безсмертному романсі «Соловей». Існують поетичні назви колін солов’їної пісні. Перші коліна пісні носять назви «почин» і «свист», далі можуть слідувати «дудки», «стукотні», «гуркіт» і «дроби».

Зверніть увагу: Аіст далекосхідний, Східний соловей, Сепія, Швейцарські гончі, Жаба зелена, Чаус, Пітон королівський, Японський бобтейл, Олень болотний, Селкірк рекс, Вдова чорна, Овід, Восьминіг, Терпуг плямистий, Квакша бразильська, Шелті, Хетодерма, Сова вухата, Камбала морська, Сафарі
Рекламний блок
© 2010–2018 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів