Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 

Рись

Рись

Рись (лат. Felis lynx) — найпівнічніший з видів котячих. У багатьох країнах Європи її повністю або майже повністю винищили. Нині вона водиться лише в Росії, Фінляндії, Польщі, Чехії, Угорщини, Румунії, Іспанії, Югославії, Албанії, Греції, на Україні в Карпатах.

Це типова кішка завбільшки з велику собаку. Тулуб короткий, щільний, довжиною 80-105 см. Вага тварини становить 8-15кг. Причому в північних районах рисі крупніше, довгошерсті, а в південних районах вони, як правило, дрібніше і шерсть у них коротша.

Хвіст з обрубаним кінцем довжиною 20-35 см. Вуха трикутні, загострені, на кінцях ростуть пензлики. Лапи довгі, сильні, дуже широкі, особливо передні. Взимку вони знизу обростають довгим волоссям і стають схожими на лижі, тому питома вага на опору у рисі в кілька разів менше, ніж у інших котячих.

Це, поряд з високими ногами, служить пристосуванням до пересування по пухкому глибокому снігу. Голова невелика округла. Подовжене волосся з боків морди утворюють бакенбарди. Морда коротка, очі широкі, зіниці вертикальні.

Лінька відбувається два рази на рік: навесні та восени. Хутро рисі не має собі рівних серед котячих — дуже густе, високе, шовковисте. Особливо довга шерсть на череві.

Зовнішній вигляд рисі

У забарвленні верху тулуба і голови переважає сірувато-рудий з блакитно- сріблястим або червонуватим відтінком. На спині і боках бурий крап. Живіт чисто білий з рідкісним крапом. Літнє хутро грубіше і коротше зимового. Пофарбоване воно інтенсивніше. Хвіст завжди з темним кінчиком. У темний колір забарвлений і пензлик вушний, тоді як тильна сторона вух, баки і обвід очей зазвичай білясті. У північних рисей забарвлення більш однотонне і тьмяне, плями виражені досить слабо. У рисей, що мешкають на півдні Європи, забарвлення яскраве, з різко вираженою плямистістю.

Рись — лісовий звір. На більшій частині ареалу вона воліє зімкнуті, ялицево-смерекові ліси з густим підліском. Особливо сприятливі для рисі місцевості з розчленованим рельєфом — низько-і середньогір’я з ущелинами і глибоко прорізаними долинами річок. Мілкої лісистості рись уникає. Зустрічається вона також в низькорослому ліску з чагарниками кущів, в лісостепу, лісотундрі, гірських скелях, але найчастіше в зоні південної низькогірної тайги, де не так сніжно й холодно, як в північних хвойних лісах, і досить багато різних тварин, за якими можна полювати. Дуже любить рись гірські ліси з скелястими місцями.

Спосіб життя і харчування рисі

Рись, як і всякий хижак, мешкає там, де є достатньо корму. Широкі міграції їй не властиві. Основу її раціону складають зайці-біляки, тетерева, куріпки, гризуни, дрібні копитні. Рись — відмінний мисливець. Вдень вона відлежується в лігві, а в сутінках виходить на полювання. Тільки молоді тварини можуть полювати і вдень. За ніч звір проходить від 6 до10 км. При нестачі здобичі мисливський маршрут збільшується. Взимку по міцному насту хижачка ходить дуже широко, глибокий пухкий сніг змушує її користуватися стежками інших тварин, старими лижнями і дорогами, льодом на річках.

Рись вміє і ховати свої сліди. Коли сніговий покрив не суцільний, звір спритно переступає по безсніжним плямам, не залишаючи слідів. Слух у рисі дуже тонкий, зір гострий. Нюх слабкий, але по свіжому сліду рись може знаходити свою жертву. Рись обережна, але не боягузлива. Налякана, вона йде великими стрибками або заскакує на найближче дерево або скелю. Зачувши підозрілий шум здалеку, йде повільно, часто зупиняючись і прислухаючись. При всій обережності рись не надто боїться людей. У голодні часи вона заходить в села і міста в пошуках їжі.

Полюють рисі найчастіше поодинці, але рись-мати з підрослими рисенята взимку нерідко організовує групове полювання. Ходить рись абсолютно безшумно, зливаючись з фоном місцевості. Виявивши свіжий слід або побачивши здобич, рись дуже терпляче підкрадається до неї. Полює рись крадучись, підбираючись до жертви на максимально невелику відстань, яка вигідна для блискавичного кидка. Підібравшись на відстань близько 10-15 метрів, рись покриває його кількома стрибками завдовжки 2-3 метри. Якщо атака відразу не вдалася, мисливиця робить ще з десяток більш коротких стрибків у викрадення, який найчастіше нічим не кінчається.

Кинувшись на велику здобич, рись впивається кігтями їй в передню частину тіла, а зубами в шию або горло. Жертва, збожеволівши від болю, деякий час тягне на собі хижака, поки не впаде від завданих ран. Рись їсть досить мало. Самець взимку за добу з’їдає 2,5-3 кг м’яса, а якщо звір голодний і до 5-6 кг. Зазвичай дорослий звір ловить і з’їдає зайця раз на 2-4 дні, виводку такої кількості їжі вистачає тільки на один день. З убитою козулею рись розправляється за 3-4 дні, а зі здобиччю плямистого оленя тримається до півтора тижні.

Недоїдені залишки здобичі вона прикопує снігом або землею. Але робить це так неохайно, що її припаси дуже швидко розтягують більш дрібні хижаки. За риссю, як за більш щасливою мисливицею, ходить і росомаха і іноді відганяє її від свіжоздобутої жертви. Сама рись нерідко ганяє лисиць, не даючи їм полювати на своїй ділянці.

Соціальна структура і розмноження рисі

Поза сезоном розмноження рись веде відокремлений спосіб життя. Під час гону з лютого по березень за самкою ходить кілька самців, які люто б’ються між собою. При зустрічі, щоб утворили шлюбну пару рисі, виконують ритуал вітання — обнюхавши один у одного носи, вони встають навпроти і починають бодатися лобами. Дружня прихильність у рисей виражається у взаємному вилизуванні вовни.

Для вирощування потомства самка влаштовує лігво в найзатишніших місцях: під вивернутими коріннями дерев, тих що впали, в ямах, земляних печерах, ущелинах скель, покинутих норах борсуків. Дно вистилається вовною, травою і пір’ям. Вагітність триває 63-70 днів. На світ з’являються 2-3 сліпих і глухих кошеня. Вага новонароджених становить 250-300 гр. Очі у рисенят відкриваються на 12 день. За місяць мати починає підгодовувати кошенят твердою їжею. Молоді рисі полюють з дорослими до наступного сезону розмноження.

У рисі гарне і цінне хутро. Молоді рисенята швидко приручаються і легко піддаються навчанню. Рись відіграє важливу роль в лісових біоценозах. Вона добре лазить по деревах та скелях, відмінно плаває.

Зверніть увагу: Рись, Дятел золотий, Хайленд фолд, Шовковистий тер’єр, Свиня лісова велика, Шарпей, Верблюд двогорбий, Яванез, Варан сірий, Білка, Сова голонога, Чоп звичайний, Удав каліфорнійський, Селкірк-рекс довгошерстий, Екзотична короткошерста кішка, Селкірк-рекс довгошерстий, Вовк червоний, Японський довгошерстий бобтейл, Собака фараонова, Суслик камяний
Рекламний блок
© 2010–2017 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів