Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 
Головна сторінка / Літера «П» / Пітон сітчастий

Пітон сітчастий

Пітон сітчастий

Пітон сітчастий (Python reticulatus) змагається з американським удавом анакондою за право називатися найбільшої змією світу. Ця суперечка й дотепер не дозволений остаточно, оскільки багато опису та вимірювання мало достовірні. Сітчастий пітон може бути довжиною до 10м, і тому тривалий час був «чемпіоном» росту. (Ми маємо на увазі тільки документально точні дані, а барвисті описи і  «вимірювання» 15 -, 20 — і 30-метрових змій нехай залишаться на совісті їхніх авторів). Але недавно була зареєстрована нова максимальна довжина для анаконди — 11 м 43 см, і  сітчастий пітон тепер посідає друге місце в світі. Забарвлення сітчастого пітона така: уздовж спини розташовані світло-коричневі округлоромбі-етичні плями, обмежені з боків тіла темно-бурого зубчастої смугою із з'єднаних трикутних плям з невеликими світлими полями посередині кожної плями. Ареал сітчастого пітона досить великий — від Південної Бірми через Південно-Східну Азію, за всіма Великі Зондські острови до Південних Філіппін, Молуккських і  частини Малих Зондских островів (до острова Тимор включно). Живе як в густих лісах, так і в освоєних районах, зустрічаючись нерідко навіть у дворах і на березі річок у великих містах, Помітна схильність сітчастого пітона до лазіння по деревах. Він чудово плаває не тільки в річках, а й у відкритому морі. Очевидно, тому сітчастий пітон і розселився так широко по всім дрібним островам Зондского архіпелагу. Показово, що він виявився одним з перших тварин, що заселили Кракатау після спустошливого виверження 1888 Високо в гори не заходить, і тільки на Яві він піднімається до 1200 м над рівнем моря. Їжа сітчастого пітона складається з дрібних копитних н гризунів, різних птахів і рептилій, а також домашніх тварин — свиней, кіз, собак, курей і т. п. Хоча цю гігантську змію і вважають небезпечною для людини, але достовірних випадків нападу сітчастого пітона на людей майже немає. З численних «страшних» оповідань достовірними є, мабуть, тільки два випадки, коли жертвою 5 — 6-метрових пітонів стали чотирнадцятирічний хлопчик і доросла жінка. У переважній більшості випадків сітчастий пітон уникає зіткнень з людьми хоча б тому, що за своїми розмірами доросла людина ніяк не підходить пітонові як доступною видобутку. Адже найбільша їжа, яку пітони заковтують з чималим працею, — це свині н кози. Тому сітчастого пітона можна вважати потенційно небезпечним лише для дітей і підлітків. Однак, незважаючи на те що ця змія часто живе в населених місцях і, звичайно, має чимало можливостей напасти на дітей, достовірних повідомлень про такі напади, за винятком вищенаведених, немає. Мабуть, з якихось міркувань пітон уникає це робити, задовольняючись викраденням домашніх тварин. Самка сітчастого пітона відкладає від 10 до 103, в середньому близько 50 яєць. Подібно іншим пітона, самка цього виду «інкубують» відкладені яйця, зігріваючи їх своїм тілом. З яєць виходять змії довжиною близько 60 см, які ростуть швидко і на 4-5-й рік, буваючи довжиною близько 3 м, стають статевозрілими. Найбільша тривалість життя сітчастих пітонів, зазначена в неволі, — 21 рік. Сітчастого пітона дуже часто містять в зоопарках, де він добре їсть різних дрібних тварин, подовгу з явним задоволенням лежить у воді. Однак характер цього пітона досить незлагідна: до людей не звикає і може вкусити стурбовані його людини навіть після багатоденного знайомства з  ним.

Зверніть увагу: Пітон іерогліфовий, Пітон аметистовий, Пітон чорноголовий, Пітон королівський, Пітон куцохвостий, Пітон сітчастий, Пітон кільчастий, Пітон тигровий, Пітон зелений, Пітон тиморський, Дятел рудий, Агама Кавказька, Жерех, Терпуг зубатий, Золота рибка: телескоп, Гольян Амурський, Кропив’янка, Японський бобтейл, Хайленд фолд, Собака ханаанський
Рекламний блок
© 2010–2017 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів