Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 
Головна сторінка / Літера «О» / Олень білохвостий

Олень білохвостий

Олень білохвостий

Олень білохвостий (Odocoileus virginianus) або віргінський — найчисленніший, найбільш широко розповсюджений американський олень. Він більше за інших представників підродини: довжина тіла 85-205 см, хвоста — 10-35 см, висота — 55-110 см, маса до 205 кг. Самці мають великі багатовітвистого роги, основний стовбур рогу частіше зігнутий вперед і може мати до 14 відростків. Загальне фарбування одноколірна бурувато-руда. Великий, пухнастий хвіст, який тварина при бігу піднімає, як білий прапор, служить орієнтиром для всіх членів стада. Поширений в Північній, Центральній і Південній Америці, від Середньої Канади на півночі до Болівії і Центральної Бразилії на півдні. Украй мінливий, утворює 39 підвидів, що відрізняються деталями будови рогів і розмірами. Найбільші олені ставляться до північних підвидів (наприклад, олені зі штату Нью-Йорк мають масу близько 200 кг), а найдрібніші — до південних і  острівним підвидів (олені з островів біля Флориди мають масу 40-50 кг). Білохвості олені населяють ліси, чагарникові зарості і переліски самих різних типів. Подібно козулі в Європі, білохвостий олень — основний вид дикого копитного культурного ландшафту й основна дичина мисливця. Тільки в Північній Америці його чисельність в 1967 р. перевищувала 5 мільйонів голів, і американські зоологи вважають, що білохвостого оленя зараз більше, ніж було в момент відкриття Америки. Разом з тим олені деяких підвидів, головним чином мешкають на островах, півдні Північної Америки і в Південній Америці, перебувають на межі зникнення і взяті під охорону. До числа таких належить, наприклад, колумбійський білохвостий олень (О. v. leucurus), якого збереглося не більше 200 голів, і найдрібніший білохвостий олень (Ov clavium), що живе в заповіднику на островах Флорида — Кіо, де його не більше 30 — 40 голів. Білохвості олені завезені в Нову Зеландію, Чехію і Фінляндію, де вони добре акліматизувалися. Спосіб життя білохвостого оленя істотно змінюється протягом його величезного ареалу, від тропіків до північних широт. Біологічним особливостям цього оленя, його харчуванню, складу популяцій, динаміці чисельності та інших питань присвячена величезна література. У більшості районів він пасеться вдень, тримається поодинці або маленькими сімейними групами, які до зими об'єднуються у великі стада. Навесні й на початку літа харчується трав'янистими рослинами, у цей час часто виходить годуватися на поля сходами культурних злаків. Восени охоче їсть ягоди, горіхи, фрукти. Взимку поїдає листя і гілковий корм. Гін у білохвостих оленів помірних широт буває в листопаді чи в жовтні. Між самцями бувають бійки, як у багатьох інших оленів, і нерідко самці, зчепилися рогами, гинуть. У тропіках гон буває в різні сезони року і зазвичай проходить спокійно, без бійок. Вагітність триває 196-210 днів. У північних частинах ареалу навесні самки приносять плямистих оленят. Частіше народяться 2 оленяти, але буває від 1 до 4. У оленів південних підвидів молодих зустрічали в усі сезони року. Самка годує оленят протягом 30-50 днів. Білохвості олені досить мовчазні, лише оленята підкликають матерів тихим беканням, а оленуха відповідає їм тихим бурмотінням. Наляканий олень видає короткий храп удень і пронизливий тремтячий свист вночі. Відрізняється гостро розвиненим слухом і нюхом, але короткозорим зором. Як ми згадували вище, білохвостий олень — основний вид мисливського копитного в Північній Америці. Полювання носить спортивний характер і в більшості штатів дозволено протягом кількох днів у році; мисливцеві дозволяється вбити лише одного оленя.

Зверніть увагу: Олень білохвостий, Олень болотний, Олень андський, Олень болотний, Білоочка буробока, Алапахский чистокровний бульдог, Соукок, Золота рибка: телескоп, Павлиноглазка аргеміда, Аіст чорний, Суслик золотистий, Турецький ван, Павук домовий, Жаба водяна, Швейцарські гончі, Білка, Шелті, Іспанська подвигу, Ластівка берегова, Скоттиш фолд
Рекламний блок
© 2010–2017 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів