Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 

Мідія їстівна

Мідія їстівна

Мідія їстівна (Mytilus edulis) один з найбільш відомих і широко поширених видів двостулкових молюсків. Цей мінливий вид живе у Атлантичного узбережжя Європи, біля берегів Ісландії, південної частини Гренландії, по Атлантичному і  Тихоокеанському узбережжю Північної Америки, в Баренцевому, Білого і  Балтійського морів, в південно-західних ділянках Карського моря і в  далекосхідних морях. Великі колонії їстівної мідії часто займають приливо-відливну зону, де двічі на добу під час відливів вони оголюються. Міцно змикаючи стулки, молюски в цей час обходяться тим обсягом води, який залишається в мантійної порожнини, але в разі потреби можуть не втрачаючи життєздатності, витримувати на повітрі значно довше — до місяця. Щільність поселень їстівної мідії сягає кількох тисяч особин на 1 м2 площі дна при біомасі до декількох кілограмів. Їстівні мідії дуже невибагливі щодо сольового та температурного режиму. Вони витримують опріснення до 3% 0, але при постійного життя в сильно опрісненої воді повільно ростуть і дрібнішають. Так, дорослі мідії, що живуть в Ботническом затоці Балтійського моря при солоності близько 3% 0, в 4-5 разів дрібніше тварин, що живуть при солоності 15% 0 у датських протоках і в Кильской бухті. Що стосується температурних умов, то на літоралі вони взагалі дуже непостійні: влітку під час відливу мідії сильно прогріваються, а взимку в північних морях молюски можуть навіть промерзати, зберігаючи життєздатність.

Зверніть увагу: Мідія чорноморська, Мідія їстівна, Золота рибка: перлинка, Суслик камяний, Лящ звичайний, Шнуровий пудель, Каракурт, Павук домовий, Петербурзький сфінкс, Білка Гамбійська, Уральський рекс, Турецький ван, Чаус, Сінгапуру, Вовк червоний, Японський тер’єр, Пітон тиморський, Югославська гонча, Агама Кавказька, Хайленд фолд
Рекламний блок
© 2010–2018 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів