Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 
Головна сторінка / Літера «Л» / Ластівка сільська

Ластівка сільська

Ластівка сільська

Ластівка сільська (Hirundo rustica) невелика пташка з подовженим тулубом, довгим роздвоєним хвостом, довгими гострими крилами, коротким і широким дзьобом і маленькими слабкими ногами. Довжина її 175-230 мм, маса близько 20 г. Оперення чола й горла у цієї ластівки червонувато-рудувате; спинна сторона синьо-сталевого кольору з  фіолетовим відливом; такого ж кольору і широка смуга поперек грудей. Інша частина черевної сторони птаха біла. Сільська ластівка, або косатка, як її називають у народі, — перелітний птах. Гніздиться в Європі, Північній Америці (крім її північних областей), Азії (за винятком крайньої півночі, Аравійського півострова, Індостану та Індокитаю), а також в північних і північно-східних областях Африки; зимує в Південній Америці, Центральній і Південній Африці, в Індостані, Індокитаї, на островах Малайського архіпелагу і на Новій Гвінеї. У природних умовах сільська ластівка пов'язана з печерами (під їх склепіннями влаштовує свої гнізда) і тому дотримується гір (однак високо в них не піднімається) і річкових долин, облямованих скелястими берегами. Але в останнє століття вона майже повсюдно перейшла на гніздування в людських будівлях і особливо охоче заселяє невеликі села й лісові села, ставши, таким чином, синантропним виглядом. До місць гніздування косатки прилітають, коли стане досить тепло і в повітрі буде багато комах, якими вони харчуються. Тому-то і термін їхнього прильоту пізній: у Московській області, наприклад, ці ластівки з'являються тільки на початку травня. З року в рік птахи повертаються до одного й того ж місця. Але старе гніздо звичайно не займається, навіть якщо воно й добре збереглося, а поруч з торішнім гніздом сформувалася пара будує нове. Косатки найчастіше займають горища дерев'яних будинків, прикріплюючи свої гнізда в самої стелі на стіні або балці. Саме гніздо зазвичай споруджується з мокрої землі, яку пташки збирають у  калюж і інших тимчасових водойм і приносять у дзьобах, рясно змочуючи по дорозі слиною. Грудочки землі перекладаються соломинками або волоссям — виходить дуже міцна чашечковідние, відкрита зверху будівля, прикріплена боком до вертикальної поверхні. Усередині гніздо вистилається м'якими травинками, пір'ям і волоссям. У північних частинах гніздового ареалу в році 1 кладка, в інших звичайно 2. Перша кладка складається частіше з 4-6 яєць, друга з 3-5. Яйця білого кольору з сірими і буро-червоними цяточками й плямами. Самка одна насиджує кладку протягом 14 — 15 днів, але при похолоданні насиживание затягується на 2-3 дні. Пташенят, що вилупилися батьки годують від зорі до зорі, роблячи разом за день до 600 прильотів з кормом до гнізда. Пташенята залишають гніздо у віці 3 тижнів, а батьки догодовують їх ще кілька днів. Потім стали самостійними молоді птахи збираються у великі зграї і в пошуках їжі літають по прирічкових луках, берегах озер і боліт. У вересні чисельність ластівок в окремих зграях збільшується до тисячі, іноді і більше. Починається відліт до місць зимівлі. Їжа сільських ластівок складається виключно з добре літаючих комах: мух і комарів, жуків, метеликів, бабок. Зрідка видобуток схоплюється прямо з трави або зі стін будинків; в цьому випадку жертвами косатки стають також павуки і гусениці. Під час полювання ця ластівка часто супроводжує йде людини, собаку, коня або стадо, ловлячи випугнуть з травостою і злетіли комах.

Зверніть увагу: Ластівка берегова, Ластівка сільська, Ластівка скеляста, Ластівка міська, Алано, Екзотична короткошерста кішка, Золота рибка: телескоп ситцевий, Кальмар-ромб, Восьминіг, Аіст чорний, Ентельбух-зенненхунд, Акула довгокрила, Анаконда південна, Шнуровий пудель, Акула синя, Савана, Жаба монгольська, Жерех плоскоголовий, Аппалуза, Восьминіг Дофлейна
Рекламний блок
© 2010–2017 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів