Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 
Головна сторінка / Літера «Л» / Ластівка берегова

Ластівка берегова

Ластівка берегова

Ластівка берегова (Riparia riparia) за формою тіла мало чим відрізняється від інших ластівок. Спинна сторона і у самця і у самки бура, черевна бруднувато-біла, з широкою сірувато-бурою поперечною смугою на зобі і грудей. За розмірами вона менше за інших ластівок: її довжина зазвичай не досягає 140 мм, маса менше 14 р. Гніздиться берегова ластівка в Північній Америці, Європі та Азії, уникаючи лише крайньої півночі цих материків, а також Аравійського півострова, Індостану та Індокитаю. В Африці ^ її гніздування є тільки в Марокко, північних районах Алжиру і в Тунісі, а також у долині Нілу. Зимують береговушки в Екваторіальній і Південній Африці, на території Пакистану та Індії, а також у Південному Китаї і Індокитаї, в тропіках Південної Америки на території Бразилії, Перу, Болівії. Тримається берегова ластівка по обривистих берегах різних водойм, переважно річок. Тут у вертикальних обривах, у місцях з досить м'яким грунтом, обидві птахи пари, поперемінно змінюючись, пазурами риють нору для майбутнього гнізда. Натикаючись на твердий грунт, пташки кидають почату нору і приймаються за будівлю нової. Готова нора має вхідний отвір діаметром 5-9 см, глибину частіше близько 50 см, але в окремих випадках і до 1,5 м. Нора розташована горизонтально і  закінчується невеликим розширенням — пещеркой, на дні якої і поміщається власне гніздо, складене з сухих травинок, з лотком, вистелені м'якими, часто досить великими пір'ям і пухом різних водоплавних птахів. Кладка, буває в цього виду ластівок раз у році, складається частіше з 4-білих яєць. Насиживание, здійснюване поперемінно і самкою і самцем, триває в середньому 13 — 15 днів; близько 3 тижнів вилупилися пташенята знаходяться в гніздах, де їх годують батьки. Гніздяться береговушки колоніями; нерідко зустрічаються поселення в сотні й тисячі пар. Полюють береговушки всі разом, тримаючись розсіяною зграєю, що носиться взад і вперед над водоймами, болотами або лугами. В іншому біологія берегової ластівки (як і склад споживаних кормів) надзвичайно подібна з способом життя косатки і воронка.

Зверніть увагу: Ластівка скеляста, Ластівка сільська, Ластівка берегова, Ластівка міська, Вдова чорна, Батак поні, Ельф, Сова печерна, Шведський елкхаунд, Кагуя, Американо-канадська біла вівчарка, Кальмар-ромб, Восьминіг Дофлейна, Селкірк-рекс довгошерстий, Шиба іну, Ердельтер’єр, Сінгапуру, Білоочка буробока, Суслик Франкліна, Білка Бердмора
Рекламний блок
© 2010–2017 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів