Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 

Кобчик

Кобчик

Кобчик (Falco vespertinus) У кобчика дзьоб короткий і відносно слабкий, пальці короткі. Кобчик дрібна птиця: загальна довжина 29-33 см, розмах крил 70-77 см, довжина крила 23 — 25 см. Самки кобчика більші за самців. Забарвлення статей дуже різна. Самці кобчика сизо-бурі з чорнуватої головою і чорнуватими керманичами; задня частина черева, підхвістя і оперення гомілки руді. Самки кобчика сірі з темними буро-сірими поперечними смужками на спинній стороні; тім'я руде з темними поздовжніми плямами; черевна сторона охриста чи руда, іноді з подовжнім темним вузьким малюнком; махові сірі з білим поперечним малюнком на внутрішніх опахалами; хвіст сіруватий з  охристими поперечними смугами. Молоді кібчики у першому річному вбранні на спинній стороні темно-бурі з  охристими облямівками пір'я, з поперечносмугастих хвостом, з широкими світлими облямівками пір'я тімені, з чорними вусами і плямою в ока; черевна сторона вохристо-білувата з бурими поздовжніми мітками. Райдужна оболонка темно-бура, дзьоб голубуватий, чорніючий у вершини, воськовіца і ноги у молодих жовті, у дорослих самок помаранчеві, у дорослих самців червоні. Кігті біло-бурого кольору. Східноазійські кібчики, гніздяться від Південно-східного Забайкалля до Китаю, значно відрізняються від європейських і західноазіатські за забарвленням і  виділяються деякими вченими в особливий вид F. amurensis. Поширений кібчик в степах і лісостепах від Середньої і Східної Європи (Румунія, Угорщина, південь Болгарії, Югославія) до Монголії, Примор'я і  Північно-Східного Китаю. Кобчик перелітний птах, здійснює дуже далекі міграції. Зимує головним чином у тропічній та Південній Африці (крім того, в Південній Азії від Індії до Китаю). Розмножуються кібчики пізно, що пов'язано з масовою появою комах, складових їх основний корм. Зазвичай кібчики користуються гніздами, побудованими іншими птахами (грачами, воронами, сороками і т. д.). Іноді гніздяться в дуплах, зрідка на кущах або на землі. Зазвичай гніздяться групами або колоніями, рідко окремими парами. У кладці зазвичай 3-4 строкатих яйця, іноді менше або більше. Насиджують обидва батьки, але переважно самка, близько 28 днів. Основний корм кобчика, як уже говорилося, комахи, яких він ловить на льоту або вистачає на землі. Крім того, кібчик годується дрібними гризунами, землерийками, ящірками, рідко птахами.

Зверніть увагу: Кобчик, Азавак, Уссурійська кішка (Уссурі), Варан безвухий калімантійський, Кальмар-ромб, Ескімоська лайка, Лящ Білий, Вовк червоний, Удав каліфорнійський, Дятел гострокрилий, Пітон іерогліфовий, Алапахский чистокровний бульдог, Алано, Пітон аметистовий, Пітта криклива, Пітон сітчастий, Золота рибка: чорний телескоп, Агама звичайна, Акбаш, Павлиноглазка аргеміда
Рекламний блок
© 2010–2017 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів