Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 

Кабан

Кабан

Кабан (Sus scorfa) або дика свиня, — найпоширеніший вид. Населяє всю Європу на північ до Скандинавського півострова. В Азії мешкає всюди до Південного Сибіру, Забайкалля та Далекого Сходу на північ. Населяє і тропічні райони материка, а також острова Сулавесі, Ява, Суматра, Нова Гвінея та ін Був у Північній Африці (Алжир, Марокко, Єгипет та інші країни), але в більшості районів винищений. Акліматизований в ряді місць Північної і Центральної Америки, а також в Аргентині. Надзвичайно мінливий за розмірами, пропорціями тіла і забарвленням. Відомо більше 25 підвидів, але всі вони мають типовий вигляд кремезного тварини з довжиною тіла 130-175 см, висотою до 100 см, рідко трохи більше і масою тіла частіше 60-150 кг (до 275 кг). Голова дуже велика, клиновидно витягнута вперед. Вуха довгі і широкі, очі маленькі, рило з п'ятачком. Тіло вкрите пружною щетиною, взимку довшою і густий, з подпушь. На спині щетина утворює гребінь, який настовбурчується при порушенні тварини. Забарвлення від світло-бурого або сірого до майже чорного. Поросята смугасті. Живе в найрізноманітніших місцях — від темнохвойной тайги до тропічних лісів і пустель. У горах може бути зустрінутий у всіх поясах, до альпійських лугів включно. У Європі особливо любить дубові і букові ліси, що чергуються з галявинами, луками та болотами. На Кавказі, особливо восени, живе в фруктових лісах, а в горах Середньої Азії і Казахстану частіше зустрічається в ялинових і листяних лісах, але також воліє горіхово-плодові гаї. Нерідко тримається за чагарниковим долинах гірських річок. На Далекому Сході кабан живе як у кедрівників, так і в змішаних лісах. Всюди, особливо в горах, він кочує в залежності від врожаю тих чи інших кормів. Плавні, очеретяні і чагарникові зарості по берегах річок і озер степової, пустельній і саваною частині ареалу кабана — найважливіші місця його проживання. Звідси кабани періодично виходять пастися — в піски, степи і пустелі. Всюди можуть робити набіги на сільськогосподарські угіддя, особливо при неврожаї природних кормів. Спосіб життя кабана в тропіках майже не відомий, навпаки, в Західній Європі і в Росії, де кабан — важливий мисливський звір, він вивчений досить повно. Харчується кабан різноманітною їжею, яку можна розділити на чотири групи: 1) кореневища, бульби, коріння, цибулини рослин, що видобуваються кабаном велику частину року по всьому ареалу та складові від 18 до 96% маси інших кормів; 2) плоди фруктових дерев, горіхи, ягоди, насіння, які кабан використовує після їх дозрівання і в разі хорошого врожаю взимку добуває з-під снігу. В кінці літа і восени ці корми можуть становити до 80-98% від маси всіх інших кормів, 3) вегетативні надземні частини рослин; зелені частини трав'янистих рослин споживаються головним чином навесні, а кора, гілки, пагони і дрантя як вимушений корм нерідко використовуються взимку ; 4) тваринні корми: земляні черв'яки, комахи та їх личинки, молюски, риби, гризуни, комахоїдні, яйця птахів, ящірки, змії, жаби, падло і т. д. — служать кормом кабанів частіше в теплий період року, але в тій чи іншій мірі можуть використовуватися круглий рік. У середньому близько 2 / 3 всього корму кабан видобуває з грунту або лісової підстилки. Риття — дуже характерний для кабана спосіб добування їжі. Протягом великого ареалу складу кормів кабана істотно змінюється як за значенням тієї чи іншої групи кормів, так і за видовим складом кормових об'єктів. Це залежить від набору кормів у природі, їх великої кількості та доступності. За добу кабан споживає від 2,5 до 6 кг кормів. Розміри ділянки перебування кабана залежать від наявності кормів та захищеності угідь. Влітку за добу групи кабанів, як правило, проходять 4-8 км по прямій; взимку в залежності від снігового покриву — від кількох сотень метрів до 3-5 км, рідко більше. Восени при неврожаї природних кормів, коли кабани відвідують поля, вони здійснюють переходи по 6-12 км. Велику територію займають самотні кабани; мінімальний ділянка перебування мають свині з маленькими поросятами. У гірських областях кабани здійснюють сезонні вертикальні міграції, пов'язані зі зміною кормності угідь і висоти снігового покриву. Перезімовивая в нижньому та середньому поясах гір, де вони зазвичай проводять і  осінь, годуючи горіхами і плодами, навесні кабани піднімаються у верхні пояси гір або спускаються в долини річок. На Далекому Сході у разі одночасного неврожаю кедрових горіхів і жолудів у поєднанні з високим сніговим покривом сезонні міграції іноді переростають в масові кочівлі на сотні кілометрів. Такі масові неперіодичні кочівлі можуть бути викликані в Сибіру лісовими пожежами, у Прибалтиці — ожеледицею, на рівнинах Азії — пересиханням озер або палами очеретяних кріплень. У межах ділянки перебування кабана знаходиться його лежання. Влітку звірі лягають прямо на землю, лише розгрібаючи підстилку або камені; в  горах часто лежать між великих каменів, під скелями, на крутих північних схилах; у пустелях — в тіні дерев або кущів. Зимові лежання в лісі знаходяться під захистом густої крони дерева або в частіше молодняків; в горах — на сонячних схилах. Зимова лежання представляє собою поглиблення серед натасканий дрантя, моху, гілок, хвої і т. д. У очеретяних заростях — у великій купі стебел і  листя. Взимку кабани нерідко використовують стогу сіна. Лігво самки перед опоросом, в якому поросята проводять принаймні перші два тижні життя, має товсті стінки, м'яку підстилку і, як правило, дах з  гілок або сухої трави. У місцях проживання кабана завжди є купальні, що представляють собою поглиблення або ями, наповнені водою і брудом. Поблизу купалень грунт поцяткована слідами, дерева або камені несуть сліди свербіти про них тварин. Особливо інтенсивно кабани купаються в спеку, в період линьки і під час гону. Кабан має відносно рухомі середні пальці і добре виражену додаткову опорну площу у вигляді задній частині підошви і копит бічних пальців, завдяки чому він порівняно легко пересувається по болотистій м'якому грунту і  неглибокому снігу. Однак короткі кінцівки перешкоджають пересуванню по високому снігу, і  критична висота снігового покриву для кабана всього 30-40 см. згубний для кабана наст, яким тварини ранять ноги. Кабани, за винятком дорослих самців та самок з маленькими поросятами, ведуть стадний спосіб життя. Найбільші стада кабани утворюють восени на початку періоду гону, коли самці приєднуються до груп свиней з молодняком. Особливо зростає стадність, якщо період гону збігається з концентрацією кабанів у місцях врожаю нажіровочних кормів. Абсолютні показники стадності для різних періодів, особливо зимових та осінніх, можуть відчувати семи-восьмикратні коливання, пов'язані із загальною чисельністю кабана, урожаєм кормів і характером снігового покриву. Влітку стадо кабанів виходить на годування перед заходом сонця і жирує до світанку; самці виходять пізніше самок з поросятами і підсвинків. З настанням холодів, в жовтні — листопаді, час добової активності починає зрушуватися на денні години. Взимку у більшості районів кабани залишають лежання вранці і годуються протягом дня. Навесні свиня з поросятами залишає лігво днем. Роль кабана у житті лісу, безсумнівно, дуже велика, але вивчена недостатньо. Найбільше значення має риюча діяльність кабана. Розпушуючи великі площі землі в лісі, по узліссях і на галявинах, кабан сприяє закладенню насіння, а тим самим відновлення деревних порід. У цьому відношенні особливо важлива роль кабана в дібровах Європи, мохових ялинниках Тянь-Шаню і кедрівників Східного Сибіру і Далекого Сходу. Велика користь кабана в лісооновлення очевидна при невисокій або середньої щільності його популяцій. Однак у разі високої чисельності, особливо штучно створеної в мисливських господарствах, де природних кормів мало, кабани кілька разів переорюють один і той же ділянку і викопують вже проросле насіння. Саме в цих випадках кабан сприяє зміні деревних порід, зокрема заміні дубових лісів березовими або заміні дуба ялиною. Давно відомо значення кабана у знищенні шкідників лісу. Так, годуючи личинками хруща, кабан знижує їх чисельність на 30-40%. Винищує кабан соснову п'ядуна та інших шкідників лісу. При місцевих підйомах чисельності шкідників кабани настільки їх пригнічують, що усувають спалах. Однак, якщо спалах вже відбулася і охопила великі площі, кабани не здатні різко вплинути на її перебіг. У тих випадках, коли кабани живуть по сусідству з городами, садами і  полями, вони завдають шкоди, викопуючи картопля, пошкоджуючи дині, кавуни, качани кукурудзи, поїдаючи культурні злаки починаючи зі стадії молочної стиглості і т. д. Однак шкода від кабана частіше перебільшують. Тільки на невеликих ділянках полів, серед лісів або очеретів, коли чисельність кабанів висока, вони приносять істотну утрату культурним рослинам. Помітний шкоди кабани можуть наносити оточуючим полях в роки неврожаю природних кормів, знищуючи і витоптуючи на узліссях посадки та посіви на 30% і  більше. Гін у кабанів, як правило, буває в листопаді — січні, але тривалість гону у цьому році на одному і тому ж місці не перевищує одного-півтора місяців. Самці розшукують стада з самками, широко бродять і мало годуються. З гуртів самці виганяють кабанчиків-підсвинків і, переслідуючи самок, ганяють їх по колу. Сікачі вступають у запеклу бійку з суперниками і до кінця гону нерідко бувають сильно злякався, виснажені, втрачаючи в масі до 20%. Кабанам властива обмежена полігамія, оскільки на одного самця припадає зазвичай 1-3 самки. При неврожаї основних кормів терміни гону переносяться на більш пізній час, на лютий — березень; відомі випадки гону в квітні, травні, червні і  навіть в серпні. Мабуть, в деяких випадках гон може проходити у два строки, оскільки іноді знаходять маленьких поросят у січні і того ж віку — у квітні. У тропіках виводки поросят бувають в усі місяці. Самки, як правило, вперше беруть участь у гонах на другому році життя, у віці 18-20 місяців, а самці — на четвертому чи п'ятому році. Але в роки дуже хорошого врожаю кормів до 50% прибулих самок можуть брати участь у розмноженні, оскільки фізіологічної статевої зрілості самки досягають у 8 — 10 місяців, а самці — в 18-20 місяців. Тривалість вагітності 124 — 140 днів, в середньому 130 днів; у самок, що розмножуються перший раз, вона коротше, ніж у старих свиней. Масовий опорос свиней на більшій частині ареалу буває в березні — травні, частіше в квітні. Відповідно зміни в строках гону зрушуються і терміни народження молодняку. Число поросят у виводку схильне дуже різким коливанням і залежить від вгодованості самки і її віку. Прибуток самки приносять приблизно в 2 рази менше поросят, ніж дорослі. У залежності від врожаю кормів число молодих у виводку може змінюватися в 2-3 рази і більше. У середньому свиня приносить 4 — 6 поросят. Максимально відоме число поросят у виводку — 10-12. Новонароджені поросята мають масу 600-1650 г, в середньому близько 850 г. Перший тиждень після народження вони не покидають лігва і при відсутності самки тихо лежать, тісно притулившись один до одного. Перші дні свиня повертається до гнізда з поросятами через кожні 3-4 години і залишає поросят після 15-20-хвилинного годування. Ніч самка проводить з поросятами. Нерідко, ідучи з гнізда, самка прикриває поросят частиною підстилки. Починаючи з тижневого віку, іноді раніше поросята виходять з маткою, повертаючись на відпочинок у гніздо. Приблизно до двотижневого віку поросята при небезпеці розбігаються, ховаються під гілля, в траву або нерухомо стоять у густих заростях чагарників або очерету. Смугаста забарвлення, що зберігається до липня, робить їх непомітними. Мати годує поросят 2,5-3,5 місяця. У тижневому віці поросята роблять спробу рити м'який грунт, але це поки тільки придбання навички — корм з грунту вони ще не беруть. Добувати невелика кількість кореневищ і тваринного корму вони починають у віці двох-трьох тижнів. Основний ворог кабана на більшій частині ареалу — вовк. Особливо великих втрат поголів'ю кабанів наносять вовки в багатосніжні зими, знищуючи майже цілком поросят, підсвинків та свиней. Порівняно рідко вовки нападають на сікачів, відомі випадки загибелі вовків від ударів іклів кабана. Густі зарості чагарника або очерету — хороше укриття для кабанів, де вовки дуже рідко вирішуються нападати не тільки на сікачів, але і на свиней. У минулому в Закавказзі, Середній Азії, Казахстані і на Далекому Сході кабан був основною здобиччю тигра. В даний час в Індії та інших країнах, де ще зберігся тигр, він віддає перевагу кабана всякої іншої здобичі. Рись, ведмідь, леопард та інші хижаки нападають на кабанів порівняно рідко. Пожежі в тайзі і особливо в очеретяних і тугайових заростях призводять до загибелі значну кількість поросят і кочівлі дорослих. У дельтах річок велика кількість кабанів гине при високих паводках, виснаження нестатку кормів при багатоденному перебування у воді. Кабан — важливий мисливсько-промисловий звір. Кабан став родоначальником домашньої свині. Але походження домашньої свині досить складно, багато в чому ще не ясно. Очевидно, було три центри одомашнення кабана різних підвидів, як європейських, так і азіатських, і наступне змішання вже домашніх порід.

Зверніть увагу: Кабан, Гадюка габонська, Чаус, Анаконда, Олень андський, Собака ханаанський, Суслик Франкліна, Акбаш, Квакша Гельд, Чукотська їздова собака, Селкірк-рекс довгошерстий, Суслик великий, Варан гігантський, Агама звичайна, Чіто, Пітон куцохвостий, Айну, Пітон іерогліфовий, Яблучна плодожерка, Павук бродячий
Рекламний блок
© 2010–2017 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів