Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 

Гадюка

Гадюка

Гадюка (Virepa berus) відносно невелика змія, і загальна довжина її тіла з  хвостом рідко перевищує 75 см, зазвичай вона не більше 60 см, тільки на півночі відомі гадюки до 1 м завдовжки. Хвіст у 6-8 разів коротше тулуба. Самки трохи більші за самців. Голова в гадюки ясно відмежована від шиї, і на її верхній стороні, крім дрібних щитків, є три великих (лобовий і два тім'яних). Кінчик морди, якщо дивитися зверху, закруглений. Носовий отвір прорізано в середині носового щитка. Навколо середини тулуба, як правило, 21 луска (зрідка 19 або 23). Зверху тулуб сірого, бурого або червоно-бурого кольору з темною зигзагоподібної смугою вздовж хребта. На голові іксообразний малюнок. Від очі до кута рота проходить темна смуга. Нерідко зустрічаються чорні гадюки, яких більше на півночі. Поширена дуже широко: мешкає в Північній і Середній Європі і Північній Азії, від Англії до Сахаліну і Кореї. На північ піднімається до 68 ° с. ш .- в Європі і 61-63 ° с. ш. — У Сибіру. На півдні доходить до 40 ° с. ш. У гори піднімається до 3000 м над рівнем моря. Населяє лісову й лісостепову зони, вважаючи за краще змішані ліси з полянами і  хорошим травостоєм, лісові галявини, вирубки, заростаючи гару, болота, береги річок та озер. Нерідко зустрічається в городах, рідше поселяється на луках, у сухих соснових борах і ялинниках-зеленомошніках. Як більшість змій північних і помірних широт, звичайна гадюка розміщується по території дуже нерівномірно, утворюючи у відповідних місцях великі скупчення — зміїні вогнища, але відсутній на великих площах зовсім. У північних частинах ареалу розміщення зміїних вогнищ визначається відповідними для зимівлі умовами. У зміїних вогнищах щільність населення гадюк може досягати 90 змій на 1 га, однак частіше буває не більше 3-8 гадюк на 100 га. Гадюки, як правило, осідлі й живуть усе життя на одному і тому ж місці, переміщаючись в радіусі не більше 60-100 м. Як показало мічення і  повторні відлови змій, площа їх індивідуальних ділянок дорівнює 1,5-4 га, причому на такому ділянці зазвичай живе пара гадюк. Тільки після зимівлі, займаючи літні місця проживання, в деяких районах змії переміщуються на кілька сотень метрів, а іноді на 2-5 км. Під час таких міграцій гадюки можуть перепливати досить широкі річки і озера. Перекочівлі гадюк відомі також у гірських районах, де вони переміщуються по схилах на відстань у кілька кілометрів, очевидно в зв'язку зі зміною кормності місць проживання по сезонах або в різні роки. Зимують гадюки нижче промерзаючого шару грунту, на глибині від 40 см до 2 м, частіше в норах гризунів або кротів, в ходах гнилих коренів дерев і  чагарників, в порожнинах торфовищ, якщо вони не заливаються водою, під копицями сіна, у великих купах каменів і глибоких тріщинах скель. Відповідних місць для зимівлі, особливо в зоні вічної мерзлоти, буває небагато, і  їх наявність досить чітко визначає розподіл гадюк по території. Температура в місцях зимівлі не повинна опускатися нижче 2-4 ° С. Найчастіше гадюки зимують поодинці або невеликими групами по 2-5 змій разом, проте в особливо зручних місцях іноді збирається по кілька десятків гадюк; описані випадки скупчення на зимівлі до 200-300 змій. Разом з гадюками на зимівлях знаходили жаб, тритонів, веретільниця та інших тварин. Одну й ту ж зимівлю гадюки використовують з року в рік. Після зимівлі звичайні гадюки з'являються на поверхні в середині весни, в сонячні дні, коли в лісі місцями ще багато снігу. У середній смузі це частіше буває в кінці березня — початку квітня, іноді на початку травня, залежно від ходу весни. Першими з'являються самці, а через кілька днів самки і молоді. Йдуть на зимівлю у другій половині вересня — початку жовтня. У середній смузі зимівля триває близько 180 днів, на півдні і півночі ареалу відповідно на 2-3 тижні менше або більше. Навесні, в перші дні після виходу з зимових сховищ, самці тримаються в найбільш теплих, добре прогріваються місцях, використовуючи для обігріву сонячну радіацію і контакт з теплою грунтом, нагрітими стовбурами дерев, що впали або теплими плоскими каменями. Температура тіла гадюк в природі коливається від 9 до 31 °. Оптимальна температура для самців близько 25 °, а для вагітних самок 28 °. Вище 37 ° у гадюк настає теплове задубіння і вони гинуть. Влітку притулком для гадюк служать нори різноманітних звірів, гнилі пні, кущі, різні тріщини. Зазвичай змії виповзають і гріються на сонці неодноразово протягом усього дня, але на полювання вирушають частіше в сутінки і найбільш активні в першу половину ночі. Після вдалого полювання гадюки можуть не залишати своїх сховищ два-три дні і більш-вилазять тільки погрітися на сонці. Особливо інтенсивно полюють самці в кінці травня — початку червня, після закінчення періоду спарювання. Самки малоактивні весь період вагітності. Корми гадюк дуже різноманітні і змінюються в залежності від місця, сезону та за роками. Як правило, мишоподібні гризуни або жаби становлять основу харчування звичайної гадюки протягом усього активного періоду, проте під час масового виведення пташенят у дрібних птахів, що гніздяться на землі, тобто з початку червня до початку липня, пташенята виявляються улюбленою їжею змій. Найчастіше в шлунках гадюк можна знайти сірих або рудих полівок, гостроморді або трав'яних жаб, а з пташенят — пеночек, ковзанів і вівсянок. Загальний список тварин, що поїдаються звичайними гадюками, досить великий і  включає велику кількість видів дрібних тваринок, в тому числі і  землерийок, всі види земноводних, що зустрічаються в ареалі гадюки, велика кількість видів дрібних птахів (в тому числі не тільки види, що гніздяться на землі), яких змія, очевидно, підстерігає під час їх годівлі, водопою (зяблик, сочевиця, Репола та ін) або відпочинку. Ловлять гадюки і ящірок, серед яких найчастіше живородна і веретеніци. Молоді гадюки зазвичай годуються комахами, особливо сарановими та жуками, рідше їдять гусениць метеликів, мурах, слимаків та дощових черв'яків. У деяких місцях молоді гадюки у великій кількості ловлять тільки що закінчили метаморфоз жабенят. Вперше самки гадюк починають розмножуватися у віці близько 5 років, при загальній довжині тіла 50-54 см; самці стають статевозрілими у 4-річному віці, досягши довжини близько 45 см. Можливе, що на півдні ареалу половозрелость наступає на рік раніше. Парування відбувається через два-три тижні або місяць після виходу із зимівлі, зазвичай це буває з середини травня до початку червня. Припущення про осінній спарюванні у гадюк сучасними дослідженнями не підтверджується. Кількість яєць в яйцеводах самки буває від 5 до 20, залежно від розмірів змії і умов року. Однак до 20% яєць іноді розсмоктується (резервується), так що одна самка приносить частіше 8-12 дитинчат. Як показали новітні дослідження, в стінках яйцепроводів самки гадюки є  багато складок, епітелій яких дуже багатий капілярними кровоносними судинами. Зовнішні оболонки розвиваються яєць (хоріоаллантоіс) також багаті кровоносними судинами, і через тонкі оболонки між хоріоаллантоісом яйця і стінками яйцепровода відбувається газовий і водний обмін. Отже, у звичайної гадюки утворюється щось на зразок плаценти і розвиток зародків відбувається не тільки за рахунок жовтка яйця, але і через кровоносну систему самки. Період розвитку яєць триває близько 3 місяців, і молоді народжуються з другої половини липня до початку вересня, масове народження молодих відбувається в серпні. У північних і центральних частинах ареалу самки приносять потомство через рік; на півдні ареалу розмножуються щорічно. Довжина молодих при народженні близько 16,5 см. Через кілька годин або через кілька днів вони линяють. До першої линьки тримаються поблизу місця народження, але при спробі взяти їх у руки шиплять, кусаються; укуси їх отруйні. Після першого линяння гадючата розповзаються і починають відшукувати комах, однак без їжі можуть обходитися кілька тижнів, існуючи за рахунок запасних поживних речовин, отриманих ще в яйці. Линька молодих надалі відбувається один-два рази на місяць, в залежності від стану змії. Ознаки линьки у вигляді збліднення забарвлення і помутніння очей з'являються приблизно за тиждень до початку. Швидкість линьки визначається станом організму — здорові і сильні змії линяють швидко, всього за півтора-дві години, а слабкі і хворі линяють до двох тижнів. Під час линьки змії ховаються в своїх сховищах, не годуються і малорухливі. Співвідношення статей у звичайної гадюки близько 1:1, але навесні в період розмноження самці дуже активні і попадаються на очі в три рази частіше, ніж самки. Навпаки, в червні — липні вагітні самки зустрічаються в два рази частіше самців, так як прагнуть виповзти на відкриті, добре прогріваються місця. Тривалість життя гадюк в природі маловідома, проте зустрічаються змії 11-12-річного віку і деякі доживають і до 14-15 років. Ворогами звичайної гадюки є орли-змієїд, сови, рідше лелеки, а з чотириногих — борсук, лисиця, тхір і їжак. Незважаючи на те, що звичайна гадюка сама широкораспространенной отруйна змія в  нашій країні і чисельність її в деяких районах значна, порівняно мало людей страждає від її укусів. Це пояснюється тим, що вона миролюбна і кусає людину тільки в тому випадку, якщо він настане на неї або необережно схопить рукою. При наближенні людини гадюка завжди поспішає поповзти і сховатися або, зачаївшись, спокійно лежить. Укус гадюки хворобливий, але хворі одужують через 2 — 4 дні. Хвороба і ускладнення після укусу, що тривають іноді кілька тижнів, бувають викликані застосуванням шкідливих способів самолікування (припікання, розрізи, перетяжка кінцівки джгутом і т. п.). За багато десятиліть відомі поодинокі випадки, коли укус гадюки спричинив за собою смерть, в більшості випадків дітей, укушених в обличчя. Та й у цих випадках не ясно, що виявилося причиною смерті — отруєння зміїною отрутою або «лікування».

Зверніть увагу: Гадюка габонська, Гадюка, Гадюка рогата, Гадюка кавказька, Гадюка степова, Петербурзький сфінкс, Штірский бракк, Шпіц, Павук бурий, Тойбоб (Скіф-Тай-Дон, Скіф-Той-Боб), Швейцарські гончі, Золота рибка: Оранда, Чау-Чау, Шартрез, Южно-германська порода коней, Золота рибка: шубункин, Хайлендер, Кальмар-вампір пекельний, Квакша Географічна, Павук бродячий
Рекламний блок
© 2010–2017 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів