Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 
Головна сторінка / Літера «Г» / Гадюка степова

Гадюка степова

Гадюка степова

Гадюка степова (Virepa ursini) менше звичайної, і довжина її тулуба з головою не перевищує 57 см, звичайно не більше 45-48 см. Самки трохи більші за самців. На відміну від звичайної гадюки у степовій бічні краї морди загострені і  трохи підняті над її верхньою частиною, а ніздрі прорізають нижні частини носових щитків. Зверху вона буро-сірого кольору з темною зигзагоподібної смугою вздовж хребта, іноді розбитою на окремі частини або плями. Бока тулуба в темних нерізких плямах. Дуже рідко зустрічаються чорні степові гадюки. Поширена від степів Західної Європи (Франції, Італії, Австрії, Югославії, Албанії, Румунії, Угорщини, Болгарії), через степову і південну частину лісостепової зони нашої країни аж до Східного Казахстану та Північно — Західного Китаю. Мешкає в Криму, в степових районах Кавказу, Середньої Азії, Туреччини, Ірану. У гори піднімається до 2500 — 2700 м над рівнем моря. Населяє різні типи степів, морські узбережжя, чагарники, кам'янисті схили гір, лугові заплави, прирічні лісу, яри, злаково-солянкові напівпустелі і  слабо закріплені піски. Сільськогосподарських угідь уникає і зберігається при оранці в чагарниках, балках, по узбіччях доріг і т. д. З цієї причини майже зовсім зникла в Молдавії та Південної України. Густота заселення степової гадюки сильно залежить від умов і нерівномірна по роках, але зміїні вогнища виражені не так різко, як у звичайної гадюки. У деяких місцях на значних територіях чисельність цих гадюк буває дуже високою. Так, в Передкавказзі відомі райони, де на 1 га зустрічається від 20 до 56 степових гадюк. У Казахстані на значних площах полинової напівпустелі мешкає 12-18 змій, а в заростях чаю — до 45 гадюк на 1 га. На берегових обривах Таганрозької затоки Азовського моря нараховували до 160 степових гадюк на 1 км шляху. Після зими степові гадюки з'являються на поверхні в різні терміни залежно від місцевості та погодних умов. Найчастіше змій вперше відзначали в березні або на початку квітня, а на півдні ареалу — в кінці лютого при температурі не нижче 5 °. У теплі дні виходять на поверхню і взимку. Мабуть, змії проводять всі холодну пору року в полуоцепененіі. Покинувши нори гризунів, тріщини грунту, порожнечі між камінням та інші притулку, де гадюки зимують поодинці або невеликими групами, вони більшу частину дня проводять на відкритих незатіненої місцях, гріючись під сонячними променями. На початку або в середині квітня у степових гадюк буває спарювання. Самці в цей час дуже активні, вони розшукують самок і часто попадаються на очі. Близько однієї самки вони нерідко влаштовують шлюбні ігри, як і самці інших змій. Після періоду спарювання самці посилено годуються, а наситившись, як і самки, подовгу лежать в добре прогріваються місцях. При цьому вагітні самки віддають перевагу більш відкриті ділянки, чому і частіше попадаються на очі людині. Навесні степові гадюки годуються ящірка і ящірками, які становлять від 30 до 98% їх харчового раціону. У деяких місцях, при високій чисельності мишоподібних гризунів, вони ловлять полівок, слепушонка, степову форель, хом'ячків, мишей, а також відшукують комах. Однак гризуни та комахи (головним чином саранові) стають основною здобиччю степових гадюк до кінця весни. Влітку саранові зустрічаються в шлунку майже кожної ситого гадюки. Ловлять гадюки також пташенят жайворонків, кам'янок, вівсянок та інших дрібних птахів. Нерідко за пташенятами вони лазять і на дерева, залазять у шпаківні та знищують пташенят шпаків, горобців, синиць, іноді поїдають і пташині яйця. Здобиччю степової, гадюки зрідка бувають часничниці і жаби. Молоді степові гадюки годуються комахами і павукоподібних, рідко дрібними ящірками. Їжу гадюки переварюють протягом 2-4 діб. Розмножуватися степові гадюки починають, мабуть, у 3-річному віці, при довжині тіла від 31 до 35 см. Термін вагітності від 90 до 130 днів, частіше близько 105 — 110 днів. З початку серпня до середини вересня самки народжують від 3 до 16 дитинчат, зазвичай 5-6. Довжина новонароджених від 12 до 18 см. Ймовірно, у степової гадюки, так само як і у звичайної, утворюється плацентарна зв'язок зародків зі стінками яйцепроводів матері. Незабаром після народження гадючата линяють. Дорослі линяють тричі на рік: у квітні — травні, липні — серпні, в кінці серпня — початку вересня. Линяють змії при температурі не нижче 15 ° і відносній вологості не нижче 35%. У здорових змій скидання старих покривів займає близько 15 хвилин. Виснажені і хворі змії линяють довго, і цей процес нерідко виявляється для них згубним. Тривалість життя степових гадюк в природі, мабуть, менше, ніж у звичайних гадюк, оскільки рідко зустрічаються змії старше 7-8 років. Ворогів у степової гадюки багато: сови, чорний шуліка, степові орли, луні, ворони, лелеки, борсук, лисиця, степовий тхір, їжаки. Специфічний ворог степової гадюки — ящерічная змія, яка віддає перевагу гадюк всякої іншої видобутку і легко з ними справляється, захоплюючи їх цілком, попередньо паралізувавши укусом. Одна ящерічная змія здатна заковтати двох-трьох гадюк протягом години. Для людини укус степової гадюки ще менш небезпечний, ніж укус звичайної гадюки. Степова гадюка також прагне поповзти при зустрічі з людиною і викидає голову в  бік ворога, тільки коли шлях до відступу відрізано. Випадки смертельних випадків при укусі степової гадюки достовірно не відомі. Зрідка від укусів цієї гадюки гинуть коні і дрібна рогата худоба.

Зверніть увагу: Гадюка, Гадюка рогата, Гадюка габонська, Гадюка степова, Гадюка кавказька, Вовк, Пітон тигровий, Пітон королівський, Японський довгошерстий бобтейл, Шотландський сетер, Швейцарські гончі, Дятел земляний, Сова яструбина, Гадюка, Махаон, Золота рибка: шубункин, Акула синя, Восьминіг Дофлейна, Акула гігантська, Уральський рекс
Рекламний блок
© 2010–2017 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів