Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 
Головна сторінка / Літера «Г» / Гадюка кавказька

Гадюка кавказька

Гадюка кавказька

Гадюка кавказька (Vipera kaznakowi) дуже близька до попереднього вигляду, але відрізняється більш щільним статурою і характерною яскравим забарвленням. Довжина її не перевищує 60 см. Голова дуже широка з сильно виступаючими скроневими здуттями і злегка кирпатим кінчиком морди. Різкий шийний перехоплення відокремлює розум від товстого тулуба. Основне забарвлення тіла жовтувато-оранжева або цегляно-червона, а по хребту зигзагоподібно проходить широка темно-бура або чорна смуга. Нерідко ця смуга буває розірвана на ряд поперечно витягнутих плям. Голова зверху чорна з окремими світлими цятками. Іноді зустрічаються особини, цілком забарвлені в чорний колір. Кавказька гадюка живе на Західному Кавказі і в Закавказзі, а також у Північно-Східній Туреччині. На півночі вона поширена аж до південних районів Краснодарського краю, а на південно-сході заходить до Вірменії. Живе в долинах річок, в гірських лісах, на субальпійських і альпійських луках, узбережжя Чорного моря і до висот 2500 м над рівнем моря. Найбільш звичайна ця змія у верхньому поясі лісу і в субальпійських луках. На Великому Кавказі вона зустрічається частіше, ніж у Закавказькому нагір'я. Раціон її складається в основному з мишоподібних гризунів. Відомі поодинокі випадки загибелі людей від укусу кавказької гадюки. Жертвою її укусів нерідко виявляються домашні тварини.

Зверніть увагу: Гадюка габонська, Гадюка рогата, Гадюка кавказька, Гадюка степова, Гадюка, Пітон іерогліфовий, Собака ханаанський, Гольян Амурський, Швейцарські гончі, Жаба сіра, Шовковистий тер’єр, Саблезуб, Гадюка степова, Собака чагарникова, Слон індійський, Олень андський, Кальмар-вампір пекельний, Чукотська їздова собака, Собака, Ексмурская порода поні
Рекламний блок
© 2010–2021 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів