Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 
Головна сторінка / Літера «А» / Акула гігантська

Акула гігантська

Акула гігантська

Акула гігантська (Cetorhinus maximus) Вона зустрічається в помірно теплих водах північної частини Атлантичного океану (від берегів американського штату Нью-Джерсі і Середземного моря до Ньюфаундленду, Південної Гренландії та Північної Норвегії, а іноді і до Мурманського узбережжя), в північній частині Тихого океану (від Східно-Китайського моря і Каліфорнії до Аляскинського затоки), а також біля берегів Аргентини, Фолклендських островів, Південної Африки, Південної Австралії, Тасманії, Новій Зеландії, Чилі, Перу і Еквадору. По максимальній довжині тіла гігантська акула поступається лише китовій. Вона досягає 12 і навіть 15 м і при довжині близько 9 м важить приблизно 4  т. Фарбування її сірувато-коричнева, на спині майже чорна, а на нижній поверхні зазвичай світла. Тіло має сигарообразну форму. Великий симетричний хвостовий плавець складається з сильно збільшеною верхньої та нижньої невеликий лопатей. Грудні плавники великі, вони служать для підтримки передньої частини тіла, яка при їх відсутності неминуче опускалася донизу при плаванні. Коротке конічне рило стисло з боків, у дрібних особин він має вигляд дзьоба або короткого хобота. Характерну особливість гігантської акули складають дуже великі зяброві щілини, що охоплюють голову від спинної сторони до горла. Кожна зяброва дуга несе по передньому краю 1000-1300 довгих рогових зябрових тичинок, що утворюють цедільний апарат. Щелепні зуби дрібні (їх висота не перевищує 5 мм), гострі. Вони розташовані на щелепах в 4-7 рядів і утворюють подобу своєрідною терки. Їжу цього виду становлять планктонні тварини. Харчується на скупченні планктону гігантська акула повільно пливе зі швидкістю близько 3,5 км / год з широко розкритою пащею, пропускаючи через ротову порожнину воду і фільтруючи планктон. При такій швидкості вона проціджує щогодини близько 1500 кубометрів води. Шлунок у гігантської акули дуже великий — у великих харчуються особин у ньому знаходили біля тонни густий червонуватою пасти, що складається з  планктонних рачків, перемішаних зі слизом, якої вони обволікаються в  порожнині рота. Таким чином, за способом живлення гігантська акула мало відрізняється від вусатих китів. Гігантські акули зазвичай зустрічаються у поверхні моря тільки навесні і влітку, тобто тоді, коли вода найбільш багата планктонної їжею. В цей час в найбільш кормних районах можна бачити цілі зграї цих малорухливих тварин, що налічують до 20-30 особин і повільно пересуваються в поверхневому шарі. Величезна більшість їх складають самки, кількість яких у 30-40 разів перевищує кількість самців. Взимку гігантські акули дуже рідко попадаються на очі. Розрахунки показують, що тільки для відшкодування енергетичних витрат при плаванні під час годівлі акула повинна отримувати не менше 660 калорій на годину. Ця цифра набагато перевищує доступне надходження, так як кількість планктону в зимовий час значно знижується. Тому з настанням зими гігантська акула йде з поверхневих вод, втрачає зяброві тичинки, які знову відростають лише до наступної весни, і  переходить в малоактивний стан, що відповідає, мабуть, зимової сплячки ссавців. Підтвердженням цьому служить той факт, що здобуті ранньою весною особини майже не містять печінкового жиру, використовуваного в період голодування. По всій імовірності, гігантська акула розмножується шляхом яйцеживорождение, хоча до цих пір ще не була спіймана ні одна самка, яка містить ембріони. Спарювання в цих акул відбувається у весняний період у поверхні моря, після чого носять самки, можливо, йдуть на великі глибини, де виношують молодь протягом довгого часу. Найменша з коли-небудь виміряних акул цього виду мала довжину близько 1,5 м. Викинуті на берег останки гігантських акул не раз давали підстави для газетних повідомлень про виявлення надзвичайних морських чудовиськ. Мабуть з цим видом пов'язані і розповіді про зустрічі з морським змієм у водах Північної Атлантики — спостереження величезної акули, що пливе у  поверхні з виступаючими над водою спинним і хвостовим плавцями, цілком виправдовує виникнення самих неймовірних історій. Гігантські акули служили об'єктом спеціального промислу, який досяг свого розквіту 100-150 років тому. Вони видобували переважно задля отримання жиру, витоплює з печінки. Одна акула давала в середньому від 300 до 800 л жиру, а в деяких випадках і  більше 2000 л, так як печінка, яка становить близько 20% ваги акули, містить у цього виду до 60% жиру. Промисел гігантської акули мав багато спільного з китобійним промислом. Він проводився гарпунами з невеликих суден та шлюпок. У наші дні видобуток гігантської акули різко скоротилася у зв'язку з відсутністю попиту на ворвані. М'ясо цієї акули придатне для споживання в їжу, і в деяких районах вона ще служить об'єктом рибальства. Гігантська акула безпечна для людини.

Зверніть увагу: Акула гігантська, Акула біла, Акула тигрова, Акула мако, Акула лососева, Акула синя, Акула довгокрила, Собака піренейська гірська, Золота рибка: телескоп китайський, Акула синя, Квакша бразильська, Лящ звичайний, Басуто, Вдова чорна, Суслик малий, Американський бульдог, Южно-германська порода коней, Собака єнотоподібна, Дятел рудий, М’ясна муха
Рекламний блок
© 2010–2017 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів