Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 
Головна сторінка / Літера «А» / Аіст далекосхідний

Аіст далекосхідний

Аіст далекосхідний

Аіст далекосхідний (Ciconia boyciana) дуже схожий на білого лелеки. До останнього часу його навіть розглядали як підвид білого лелеки. Проте дослідження останніх років показали, що це, безсумнівно, самостоятельпий вигляд. Він у півтора рази більше, дзьоб у нього не помаранчевий, а чорнуватий, на чорних другорядних махових ділянки білого кольору. Цікаво, що у пташенят білого лелеки дзьоб чорний, а у далекосхідного, навпаки, червонувато-жовтий. Живе далекосхідний лелека в Приморському та Хабаровському краях і в Амурській області. На відміну від білого, далекосхідний лелека уникає сусідства людини і гніздиться по можливості в найбільш глухих місцях. Харчується в основному рибою (карасями, в'юнами), жабами, великими водними безхребетними. Гнізда будує на деревах, іноді дуже високо, іноді на нижніх сучках. Гнізда кожна пара займає з року в рік, подновляя їх, і вони досягають дуже значних розмірів. Часом гілки, що підтримують гніздо, не витримують тяжкості, і гніздо руйнується на землю. До відкладання яєць далекосхідні лелеки приступають дуже рано, ще в квітні. У кладці до 6 яєць, зазвичай 3-4. Пташенята, як і в інших лелек, народжуються безпомічними, покритими пухом, і батьки годують їх, відригуючи їжу їм у дзьоб. Так само доставляється і вода. Далекосхідний лелека — зникаючий вид. Порівняно недавно, на початку нашого століття, він гніздився в Японії та Кореї. В даний час його тут більше немає: в Японії останнє успішне гніздування зареєстровано в 1951 р., в Кореї самець з останньої пари убитий в 1971 р. Можливо, що деяка кількість пар гніздиться в Китаї, проте відомостей про це не надходило. На території нашої країни, де збереглися основні гніздів'я цього виду, налічується близько 600 гніздових пар. Проте чисельність помітно знижується і у нас. Причини цього різні. Як і інші лелеки, далекосхідний лелека страждає від меліорації болотистих лугів і узбереж озер — кормова база його скорочується і він не в стані вигодувати пташенят. У посушливі роки, коли особливо гостро відчувається дефіцит корму, більшість пташенят у гніздах гине від голоду. Друга причина — знищення великих дерев, придатних для будівництва гнізд. Такі дерева валять па дрова, вони гинуть при осінніх палах, коли випалюється суха трава. Нарешті, відчувається і погіршення стану зимівлі, що лежать за межами нашої країни, в Китаї.

Зверніть увагу: Аіст далекосхідний, Аіст білий, Аіст чорний, Дятел зелений, Тойгер, Шотландський тер’єр, Серенгеті, Пітон зелений, Шіллерстваре, Золота рибка: Оранда, Жаба очеретна, Чаус, М’ясна муха, Селкірк-рекс довгошерстий, Пітон чорноголовий, Пітон тиморський, Квакша Географічна, Турецька ангора, Молюски Черевоногі (клас), Суслик камяний
Рекламний блок
© 2010–2017 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів