Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 

Аіст чорний

Аіст чорний

Аіст чорний (Ciconia nigra) дещо менше білого: довжина крила у нього в середньому 54 см, вага близько 3 кг. Оперення цього птаха переважно чорне з зеленуватим і мідно-червоним металевим відливом, черевна сторона тіла біла. Дзьоб, ноги, горло, неоперене пляма на вуздечці і біля очей яскраво-червоні. Поширений цей лелека широко. Він гніздиться на півдні Піренейського півострова і потім від Німеччини і  Балканського півострова на схід до берегів Японського моря і Сахаліну. На півдні він зустрічається до берегів Перської затоки. Зимують чорні лелеки в Африці, на південь від Сахари (проте екватор перетинають порівняно деякі птахи), а також у басейні Гангу та на південному сході Китаю. Чорний лелека — лісова птах. Обов'язковою умовою для його гніздування є поєднання старих лісових масивів або хоча б груп старих дерев з важкодоступними болотами різноманітного характеру, відкритими берегами річок і озер. На більшій частині ареалу чорний лелека гніздиться у важкодоступних людині малонаселених районах. Як все литкастих, чорний лелека — птах моногамна, до розмноження він приступає у трирічному віці. Незабаром після прильоту, який буває в кінці березня — початку квітня, пара приступає до пристрою гнізда, споруджуючи його на високих розлогих деревах, але звичайно не на вершині, а на бічних гілках, в 1,5-2 м від стовбура. Колоній чорні лелеки не утворюють. Гнізда їх бувають розташовані звичайно не. Ближче 6 км одне від іншого, тільки в Східному Закавказзі вони розташовані на відстані всього 1 км, а іноді там буває два житлових гнізда на одному дереві. Влаштовуються гнізда також у нішах скель і за високими обривів. Одне і те ж гніздо служить чорним лелекам протягом ряду років. Так, у Біловезькій пущі відомо гніздо, в якому чорні лелеки виводили пташенят 14 років поспіль. Гніздо споруджується з сучків, іноді такої товщини, що птах ледве справляється з ними. За допомогою дерну, землі та глини ці сучки склеюються один з одним. У порівнянні з гніздом білого лелеки гніздо чорного зроблено охайніше і  майстерніше, вона має більш-менш правильну напівкулясту форму. Повна кладка у чорного лелеки складається з 4 яєць, але буває і більше — до 6 яєць, іноді в кладці буває 2 або 3 яйця. Яйця відкладаються з проміжком у дві доби, а насиджувати птахи починають приблизно через добу після відкладання першого яйця. Насиджують і самець і самка. Тривалість насиджування у більшості випадків 35-46 днів, але іноді пташенята починають вилуплюються вже після 30 днів висиджування. Нерідко в кладці буває одно-два * незапліднених яйця (базіки), так що пташенят в гнізді зазвичай буває менше, ніж було яєць. Пташенята вилуплюються покриті густим пухом білого або злегка сіруватого кольору. Дзьоб у них яскраво пофарбований, помаранчевий біля основи і зеленувато-жовтий на кінці. Пташенята довго (близько 10 днів) перебувають в лежачому положенні, потім в  сидячому і лише у віці 35-40 днів починають ставати на ноги. У віці 50 днів, вже повністю опери, але все ще перебуваючи у гнізді, вони набувають ваги, що перевершує вага батьків, потім трохи худнуть, тому що батьки годують їх в цей час менш інтенсивно. Вилітають з гнізда молоді лелеки у віці 64-65 днів. Вже на початку серпня сім'ї та невеликі зграйки чорних лелек починають пересуватися на південь, але відліт може затягуватися і до глибокої осені. Чорні лелеки годуються тваринною їжею. Це можуть бути риби (розміром навіть до 25 см), жаби, різні водні комахи, зрідка рептилії. Іноді в шлунках цих лелек можна виявити і водні рослини. Кормові ділянки цього птаха великі. Лелеки літають годуватися нерідко на відстані до 5 км від: гнізда, відомі випадки, коли їм доводилося літати і за 10 км. Пташенят своїх батьки годують 4-5 разів на добу, в дощову погоду рідше. У Біловезькій пущі відомий випадок, коли дорослий птах принесла своїм пташенятам відразу 48 жаб загальною вагою 454 р. На відміну від білих лелек чорні мають голос: це неголосні звуки на зразок шо-лі або чи-лін. У пташенят голос сильний і грубий. Іноді чорні лелеки тріщать дзьобом. Під час польоту чорні лелеки, як і білі, постійно вдаються до ширяння. Загальний вигляд птаха, що летить такий: широкі крила, відкинуте назад довгі ноги, шия витягнута.

Зверніть увагу: Аіст білий, Аіст далекосхідний, Аіст чорний, Суслик Франкліна, Пітон тиморський, Махаон, Дятел мідний, Східний соловей, Суслик золотистий, Серенгеті, Південноросійська вівчарка, Кропив’янка, Шіллерстваре, Мідія чорноморська, Лящ Білий, Акула лососева, Собака карельська ведмежа, Рись, Квакша бразильська, Анаконда південна
Рекламний блок
© 2010–2017 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів