Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 

Аіст білий

Аіст білий

Аіст білий (Ciconia ciconia) великий птах, на високих ногах, з довгою шиєю і довгим дзьобом. Вага її 3,5-4 кг, довжина крила 58-61 см. Колір оперення переважно білий, кінці крил блискучі, чорні. Коли крила складені, створюється враження, що у птаха вся задня частина тулуба чорна, звідси українська назва її — Чорногуз.

Дзьоб і ноги червоні. Гола шкіра навколо очей і передня частина підборіддя чорні. Самки трохи менше самців, за забарвленням не розрізняються. Білий лелека гніздиться в Європі на північ до південної Швеції, в  Північно-Західній Африці, в Малій Азії до Західного Ірану, в Середній Азії (східні частини Узбекистану, Таджикистан).

Крім того, білий лелека гніздиться на сході Азії, в Приамур’я, на південь до Кореї, і на островах Японії. Зимують білі лелеки в Африці, на південь від Сахари та в південній частині, в  Пакистані, Індії та Індокитаї, в Кореї і в південній частині Японських островів. Білі, лелеки — моногамні птахи. Одна і та ж пара лелек може гніздитися в побудованому ними гнізді кілька років поспіль.

Весняний приліт білих лелек відбувається досить швидко. Вперше лелеки приступають до гніздування у трирічному віці (більше половини гніздових птахів), однак деякі починають розмножуватися пізніше, іноді навіть у віці 6 років. Невелика кількість птахів приступає до розмноження вже у віці 2 років. Після прильоту білі лелеки розташовуються, як правило, в низинному ландшафті, де є великі сирі луки, болота і стоячі водойми.

Гнізда вони влаштовують на дахах будинків, на деревах, розташованих у селищах або близько до них. Останнім часом лелеки роблять гнізда і на опорах високовольтних ліній, на фабричних трубах. Якщо місць, придатних для влаштування гнізд, мало, між птахами виникають бійки. Гнізда лелек громіздкі, мають поперечник зазвичай не менше метра а якщо займається старе гніздо, яке підновляє і добудовується лелеками, то поперечник може досягати і півтора метрів.

Спорудження нового гнізда триває приблизно 8 днів. Будують його обидва члени пари. Зрідка білі лелеки будують і друге гніздо, яке служить їм для сну або як вартовий пост. Роблять гнізда і молоді, ще не гніздяться птахи. Іноді в гніздах лелек виявляються обвуглені прути, шматки напівспалених сучків або трісок, мабуть, підібрані птахами на місці багаття на лузі чи на березі річки. Якщо головешка не зовсім згасла, вогонь може бути роздутий вітром, і таким чином лелека підпалює своє гніздо.

У повній кладці буває від 2 до 5 яєць, найчастіше 4-5, але іноді лелеки насиджують всього 1 яйце, рідко в кладці 7 яєць. Мабуть, на кількість яєць у кладці впливають кормові умови року. Крім того, молоді, вперше приступають до розмноження птахи відкладають менше яєць, ніж більш дорослі. Яйця білого кольору з легким блиском. Розмір їх такий: довга вісь в середньому 73,8 мм, коротка — 53,8 мм. Яйця відкладаються не щодня, а з інтервалом в 2 і інший раз навіть 3 дні.

Птахи приступають до насиджування зазвичай після відкладання другого яйця. Насиджують обидва батьки протягом 33-34 днів. Вивелося пташенята безпорадні, але зрячі, вкриті білим пухом. Сидять вони в гнізді 54-55 днів, і після вильоту з гнізда їх годують батьки ще 14-18 днів. Самостійними пташенята стають у віці приблизно 70 днів.

Нерідко буває, що лелеки викидають одного пташеняти з гнізда. Якщо такого пташеня оселити назад, на наступний день він буде знову викинутий. Мабуть, це знесилений, уражену паразитами пташеня, який вже не в змозі активно вимагати від батьків корм. Зазвичай від таких пташенят птахи намагаються позбутися.

Незадовго перед відльотом білі лелеки збираються в невеликі групи, іноді в зграї, на зимівниках вони інший раз тримаються тисячними зграями. Відліт починається в кінці серпня — вересні, іноді затягується до жовтня. Птахи летять вдень і на великій висоті, часто вдаючись до ширяючому польоту. Переміщуються вони на південь приблизно в два рази повільніше, ніж вони летіли навесні. Окремі птахи іноді залишаються у своїй гніздовий області і на зиму, наприклад, у Данії.

У європейських лелек два основних напрямки осінніх перельотів. Птахи, які гніздяться на захід від Ельби, стягуються до Піренейському півострову, перетинають Гібралтарську протоку і потім осідають на зимівлю в західних частинах Африки в смузі степів між Сахарою і областю тропічних дощових лісів. У цій місцевості зимує приблизно 4 тисячі птахів східноєвропейського походження, близько 110 тисяч з Піренейського півострова, 140 тисяч лелек з Марокко і  близько 50 тисяч птахів з Алжиру і Тунісу.

Приблизно третина зимуючих в Західній Африці птахів (гніздилися в Тунісі і в  Східному Алжирі) летить на зимівлі прямо на південь, через середню Сахару, а інші, в тому числі і європейські лелеки, летять через Марокко і західні частині Сахари. Східні лелеки, тобто ті, що гніздилися в Європі на схід від Ельби, стягуються восени до Босфору, летять через Малу Азію і Палестину, потім долиною Нілу в Судан і осідають на зимівлю на значному протязі Східної Африки між південним Суданом і Південно-Африканською Республікою.

Невелика кількість лелек осідає дещо раніше: можуть зимувати в Ефіопії і зовсім небагато — в Південній Аравії. Дуже багато молоді лелеки залишаються на літній час в області африканських зимівель або затримуються на весняному прольоті у 2000-3000 км від своєї батьківщини. Затрималися на місцях зимівлі в Південній Африці дорослі птахи іноді можуть там гніздитися.

Від східного пролітного шляху відходить невелика гілка далі на схід. Північними берегами Перської затоки вона призводить птахів до Північної Індії. Перельоти білі лелеки роблять, користуючись головним чином ширяючим польотом, і  летять вузьким фронтом, вибираючи найбільш сприятливі в аеродинамічному відношенні місцевості. Летіти над морем лелеки, природно, уникають.

Білі лелеки годуються тваринною їжею, поїдаючи жаб, ящірок, різних комах, молюсків, рибу і дрібних ссавців: мишей, полівок, маленьких зайчат і  крапчастий ховрах. При нагоді вони можуть схопити маленьку пташку чи пташеня. На годівлі лелеки не поспішаючи ходять, але, помітивши здобич, можуть швидко до неї підбігти.

Білі лелеки іноді роблять восени своєрідну чистку своїх рядів. Вони забивають на смерть слабких птахів. Мабуть, ця обставина послужила підставою для розповідей про наявність судів у білих лелек, які закінчуються стратою винного птаха. Тривалість життя білого лелеки становить приблизно 20 лет.

Відзначено, що за останні роки в Західній Європі місцями відбувається зменшення чисельності білих лелек. Так, вони зовсім або майже зовсім зникли в Швейцарії. У зв’язку з цим був зроблений підрахунок поголів’я цих птахів. Облік чисельності білого лелеки в Радянському Союзі, зроблений в 1958 році, становить 26 103 житлових гнізд.

Це, ймовірно, занижене число, але все ж воно дає відоме уявлення про те, скільки білих лелек у нас гніздиться. Дуже мало лелек в далекосхідній частині ареалу. Там це, мабуть, зникаюча птах, що заслуговує особливо ретельної охорони.

Зверніть увагу: Аіст далекосхідний, Аіст білий, Аіст чорний, Пітон тиморський, Золота рибка: Оранда, Штіхельхаар, Сова вухата, Південноросійська вівчарка, Пітон тигровий, Шіпперке, Шакал, Квакша, Собака ханаанський, Японський довгошерстий бобтейл, Пітон ромбічний, Молюски Черевоногі (клас), Швейцарські гончі, Суслик золотистий, Пітон аметистовий, Тойбоб (Скіф-Тай-Дон, Скіф-Той-Боб)
Рекламний блок
© 2010–2017 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів