Всеукраїнська велика енциклопедія тварин
Тварини світу
 
Фото тварин
Цікаві статті
Партнери
Зв’язок з нами
 
 
 
Тварини за абеткою
А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я  
 
Тварини за рубриками
 
Головна сторінка / Літера «А» / Агама Кавказька

Агама Кавказька

Агама Кавказька

Агама Кавказька (Agama caucasica) область поширення якої охоплює всі Східне Закавказзя, гірський Дагестан, південні райони Туркменії і Таджикистану, а також Північно — Східну Туреччину, Іран і Афганістан. Подібно до більшості інших стелліонов, вона має досить масивну незграбну голову і широке приплюснуті тулуб, покритий зверху дрібною лускою, серед якої уздовж спини виділяється доріжка з декількох рядів збільшених плоских луски. Загальний фон її тулуба оливково-сірий, брудно-бурий або попелясто-сірий, що значною мірою залежить від колориту навколишньої місцевості. На світлих вапняних скелях ящірки білясті, майже білі, тоді як на темних базальтових лавах вони брудно-бурі або майже чорні. По боках спини розташований звичайно сітчастий візерунок з темних розводів і ліній, а нижня частина тіла брудно-сіра з мармуровим візерунком на горлі. Довжина дорослих особин досягає 36 см разом з хвостом. Кавказька агама — справжнє гірське тварина, які обирають для свого місцеперебування різного роду скелі, кам'янисті схили і окремо лежать великі кам'яні брили. Поселяється вона також на крутих укосах і схилах вздовж гірських доріг і на складених з  великих каменів парканах і стінах будівель. Притулками їй служать всілякі тріщини і щілини між каменями, від яких ящірка не відходить зазвичай далі ніж на кілька метрів. Незважаючи на свою уявну незграбність, агами дуже рухливі; перебігаючи відкритий простір, вони високо задирають хвіст, а піднімаючись на скелі, навпаки, щільно притискають його до каменя, використовуючи як опори хвостові шипи. Небезпеку, що наближається ящірка помічає вже на відстані 25-30 м і насторожено звертається в бік ворога, видаючи своє хвилювання швидкими нахилами голови. Підпустивши ворога на 2 — 3 м, вона поспішно зривається з місця і, підбігши до входу в притулок, щільно притискається до каменя, ховаючись всередину лише в разі крайньої небезпеки. Витягнути забівшуюся в щілину агаму надзвичайно важко, оскільки вона сильно роздуває тіло, чіпляючись численними шипами за найменші нерівності грунту. Нерідко тварина настільки сильно заклинюється у вузькій щілині, що виявляється не в змозі самостійно вибратися і гине від виснаження. Спіймана ящірка дуже рідко пускає в хід зуби, перестає пручатися і впадає в стан напівнепритомності. Її можна покласти на спину, підвісити за хвіст і навіть поставити на голову — тварина буде залишатися нерухомим і лише який-небудь різкий звук, наприклад удар в долоні, зараз же виводить агаму із заціпеніння. Вранці агами з'являються з притулків незабаром після сходу сонця і, піднявшись на камінь або виступ скелі, беруть тривалі сонячні ванни, виглядаючи в  той же час видобуток, що складається з різних комах, павуків, багатоніжок або невеликих ящірок. Значне місце в їх кормовому раціоні становлять також квітки, листя, соковиті плоди рослин, чому восени щелепи ящірок бувають суцільно вимазані липким синім соком. Помітивши здобич, агама швидко до неї спрямовується і завжди безпомилково схоплює, іноді злегка підстрибуючи і відриваючись від землі передніми лапами, якщо комаха знаходиться в повітрі. На Кавказі спаровування агам починається в середині квітня і триває принаймні до середини червня. У цей період дорослі самці з ранку піднімаються на великий камінь або виступ скелі, звідки добре проглядається весь ділянку. На такому спостережному пункті самець нерухомо стоїть на витягнутих передніх ногах, лише часом повертаючи голову в сторони. Озирнувшись, він починає робити швидко наступні один за одним поклони передньою частиною тіла, розмірено опускаючись і піднімаючись на ногах. Силуети кланяються самців чітко малюються на світлому тлі неба і далеко помітні з боку, попереджаючи можливих суперників про те, що ділянка зайнята. Помітивши наближається суперника, також здійснює час від часу поклони, господар стрімко збігає до нього назустріч, і приходько зазвичай відразу кидається навтіки. На одній ділянці з  самцем мешкають 1-3 самки, і в той час як він добре видно на своєму узвишші, вони розташовуються нижче віддалік і малопомітні видали. У червні — липні самки, в залежності від величини, відкладають від 4 до 14 досить великих яєць, зариваючи їх у неглибоку ямку під великим каменем або на дні глибокої щілини. Молоді ящірки, довжиною 95-98 мм разом з хвостом, з'являються через 2 місяці, в серпні — вересні. Перший час вони тримаються окремо від дорослих, збираючись у великій кількості далеко від скель на пологих кам'янистих схилах. В кінці вересня — початку жовтня агами йдуть на зимівлю, збираючись по кілька десятків або навіть сотень у будь-якій глибокій щілині або промоїні в скелях. Краї таких щілин бувають згладжені шорсткими тілами багатьох тисяч проповзали з року в рік ящірок. Відомі випадки масової загибелі зимуючих агам в особливо суворі зими. Одного разу на березі озера Севан у Вірменії було виявлено ціле кладовище з декількох десятків замерзлих і висохлих агам.

Зверніть увагу: Агама Кавказька, Агама звичайна, Агама степова, Агама туркенстанська, Агама деревна, Пітон аметистовий, Білка Бурундукова, Павук бурий, Слон індійський, Мідія їстівна, Ягуар, Гадюка рогата, Китайська гола собака, Рись, Сова голонога, Квакша бананова, Собака фараонова, Японський тер’єр, Швейцарські гончі, Варан гігантський
Рекламний блок
© 2010–2017 Енциклопедія «Тварини світу»
Правила користування, використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється при вказівці посилання на http://tvarunu.com.ua . Посилання обовязкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів